De gemeente Westerwolde stapt opnieuw naar de rechter omdat er te veel asielzoekers in de opvanglocatie in Ter Apel worden opgevangen, zo meldt de gemeente maandag. Maar volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat de huisvesting verzorgt, is er geen reden voor een rechtsgang. Het COA houdt een andere telling aan dan de gemeente. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV), die voor het weekend met een plan kwam om asielzoekers te verspreiden over het land om Ter Apel te ontzien, is er dus niet in geslaagd om het brandje tussen het COA en Westerwolde te blussen.
Over het aantal asielzoekers dat in Ter Apel wordt ondergebracht is al jaren conflict tussen het COA en de gemeente Westerwolde. Asielzoekers leven, met name wanneer de asielinstroom in de zomer hoog is, onder erbarmelijke omstandigheden en bij uitzondering hebben ze zelfs buiten op het gras voor de opvanglocatie geslapen. De asielzoekers veroorzaken veel overlast in het kleine Ter Apel. Het COA heeft al honderdduizenden euro’s aan dwangsommen moeten betalen aan de gemeente vanwege de aanhoudende overbezetting.
Pekela
Momenteel worden volgens het COA 1.885 mensen opvangen in Ter Apel, minder dan de maximaal toegestane 2.000 mensen. Dat is sinds maart niet meer gelukt. Overdag ligt het aantal asielzoekers dat op de opvang aanwezig is hoger, omdat een deel van de asielzoekers in Ter Apel ’s nachts naar een andere opvanglocatie in het nabijgelegen Pekela wordt gebracht. De gemeente Westerwolde rekent die mensen ook mee. Burgemeester Jaap Velema (D66) schrijft in een reactie dat er in totaal 2.053 mensen in de opvang verbleven dit weekend. Welke telling de juiste is, zal de rechter moeten beslissen. Het COA hoopt dat het niet zo ver komt: „We hopen er gezamenlijk uit te komen, want een nieuwe rechtszaak hierover zal het tekort aan opvangplekken niet oplossen.” De gemeente was voor NRC niet bereikbaar voor commentaar.
Gefronste wenkbrauwen
Om de druk op Ter Apel te verlichten had asielminister Faber (PVV) het COA de opdracht te geven om „één en het liefst twee asielzoekers” onder te brengen in andere opvanglocaties door het hele land. Daardoor worden enkele honderden asielzoekers momenteel niet meer ondergebracht in Ter Apel.
Minister Faber heeft met haar plotse verdeelactie de wenkbrauwen doen fronsen. Ze heeft het COA namelijk de opdracht gegeven om extra asielzoekers te plaatsen in opvangen, óók als daarmee overeenkomsten met gemeenten overschreden zouden worden. Volgens het ministerie van Asiel en Migratie is er geen sprake van dwang bij deze maatregel, maar dat wordt tegengesproken door gemeenten.
‘Merkwaardig’
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemde het „op zijn minst merkwaardig” dat de minister niet met de vereniging had overlegd. „Ook al zijn het kleine aantallen, je kunt niet zonder overleg zomaar een of twee bedden erbij zetten.” Het COA zelf noemde het plan „onorthodox”.
Zo’n maatregel, die tegen de zin van gemeenten asielzoekers plaatst, strookt niet met het standpunt van de PVV over het gedwongen verspreiden van asielzoekers. Onder die wet worden asielzoekers over heel Nederland verdeeld en kunnen lokale overheden mogelijk door het Rijk worden gedwongen om de opvang te realiseren. Eén van de prioriteiten van minister Faber is om de spreidingswet van tafel te halen. Op de website van de PVV staat over de spreidingswet nog altijd een quote van Geert Wilders: „We moeten gemeenten nooit dwingen asielzoekers te accommoderen.”