Gemeente Enschede trekt handen af van lancering VN-campagne tegen vrouwengeweld na discussie over PVV-bewindslieden

Het startschot van de internationale VN-campagne tegen vrouwengeweld in Enschede moest volgens de organisatie een „dag om nooit te vergeten” worden. Anderhalve maand voor de lancering zelf heeft het evenement in elk geval al veel publiciteit getrokken, maar niet op de manier waarop de organisatie vooraf vermoedelijk had gehoopt. Het evenement zal niet doorgaan, in elk geval niet in oorspronkelijke vorm.

De gemeente Enschede trekt zich donderdag namelijk terug uit de organisatie van de lanceringsdag. Oorzaak is een vermeend meningsverschil tussen de gemeente en UN Women Nederland, medeorganisator, over de aanwezigheid van twee PVV-bewindslieden: Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) en Vicky Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg). Dat stelt de gemeente donderdag in een persbericht.

Hier gingen drie dagen commotie aan vooraf. Het begon dinsdagochtend met een artikel in De Telegraaf waarin de krant schreef dat UN Women Nederland de aanwezigheid van de twee PVV’ers „niet acceptabel” zou vinden. De gemeente Enschede, waar de lancering zou plaatsvinden, bevestigde dit, maar stelde in het artikel het niet eens te zijn met de kritiek op de PVV’ers. „Voor ons zijn alle staatsecretarissen en ministers welkom.”

UN Women nuanceerde die lezing tegenover De Telegraaf. De VN-organisatie zei niet tegen hun aanwezigheid te zijn, maar zag wel alle reden om de bewindslieden tijdens het evenement „aan de tand te voelen”.

Het regeerprogramma bevat volgens de VN-organisatie immers „teleurstellende teksten” rond het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. „De gemeente Enschede weigerde echter om de staatssecretarissen te laten bevragen over hun inzet op dit belangrijke thema”, tekende De Telegraaf op uit de mond van een woordvoerder.

In talkshow Bar Laat reageerde staatssecretaris Coenradie woensdagavond kort op het voorval. Ze zei „woedend” te zijn om de gang van zaken. „Dit is de cancelcultuur waar ik niet van houd, daar ben ik boos om geweest.”

In een poging tot een oplossing te komen stelde UN Women, volgens de gemeente Enschede, een aantal voorwaarden rondom de aanwezigheid van de PVV-staatssecretarissen. In de ogen van de gemeente zouden die voorwaarden een goede bijeenkomst echter „onmogelijk” maken.

Het is niet duidelijk om welke voorwaarden het gaat. Een woordvoerder van UN Women wil daar donderdag tegen NRC weinig over kwijt. Wel laat ze weten „een andere lezing” van de gang van zaken te hebben dan de gemeente Enschede. Het zou gaan om „misverstanden”, de samenwerking met de gemeente „liep stroef”, maar bewindslieden worden „altijd kritisch bevraagd” door UN Women. Verder voelt de woordvoerder geen behoefte om de „negatieve discussie te voeden”: een „alternatieve lancering” is al in de maak.