Gelderse commissaris van de koning John Berends legt taken neer tijdens onderzoek naar wangedrag

Grensoverschrijdend gedrag Meer dan tien ambtenaren beschuldigen Berends van verbale intimidatie, geroddel, pesten, en fysiek grensoverschrijdend gedrag.
De Gelderse commissaris van de koning John Berends staat de pers te woord na een vergadering over de beschuldigingen tegen hem, op 18 september in Arnhem.
De Gelderse commissaris van de koning John Berends staat de pers te woord na een vergadering over de beschuldigingen tegen hem, op 18 september in Arnhem. Foto Marcel Krijgsman/ANP

John Berends, de commissaris van de koning in Gelderland, legt zijn taken neer tijdens het onderzoek naar vermeend wangedrag door hem. Dat meldt Berends (CDA) donderdag in een verklaring op de website van de provincie. De commissaris kwam afgelopen weekend in opspraak na berichtgeving van krant De Gelderlander. Met zijn tijdelijke terugtreden wil Berends „alle ruimte geven voor een gedegen en onafhankelijk onderzoek naar de feiten”, zo schrijft hij in de verklaring.

Op basis van gesprekken met „meer dan tien” ambtenaren berichtte De Gelderlander vrijdag over de angstcultuur die zou bestaan in het Gelderse provinciehuis. De commissaris van de koning zou een belangrijke oorzaak zijn van de slechte sfeer. Zo schrijft de krant dat Berends zich schuldig maakte aan verbale intimidatie, geroddel, pesten, en in sommige gevallen ook aan fysiek grensoverschrijdend gedrag. In een reactie aan de krant zegt de commissaris zich niet te herkennen in de beschuldingen. Tegen de NOS omschrijft hij zichzelf als iemand die medewerkers „stevig aanspreekt op de geboden kwaliteit”.

Berends zegt contact te hebben gehad met demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken, CDA) over de situatie. Op korte termijn zal de Jonge een waarnemer aanwijzen die de taken van Berends voorlopig overneemt, aldus de commissaris. Berends kondigde maandag een onafhankelijk onderzoek aan naar zijn eigen gedrag.

Lees ook: De uitgesproken commissaris van de koning wordt beticht van het creëren van een angstcultuur