N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
ZAP Khadija Arib ging in het programma Zomergasten niet werkelijk in op de beschuldigingen dat ze als Kamervoorzitter een schrikbewind voerde. Het onderzoek naar haar gedrag hing daardoor als een schaduw over de uitzending.
Wat heeft de VPRO bezield om de omstreden politicus Khadija Arib uit te nodigen voor Zomergasten? In dit tv-programma worden mensen van verdienste drie uur lang in het zonnetje gezet in een portretterend interview, verluchtigd met favoriete videofragmenten. Dit werkt het beste als de gast bereid is tot eerlijke zelfbeschouwing. Daarom zijn politici minder geschikt. Ze zijn getraind in mooi weer spelen en eromheen praten. Voor een scherpe ondervraging die door hun professionele schild heen prikt, is weinig ruimte: het moet wel gezellig blijven.
Tegen de voormalige Kamervoorzitter Arib loopt een onderzoek na klachten van ambtenaren over jarenlang „machtsmisbruik” en een grillig „schrikbewind”. Op de beschuldigingen wilde ze tot nu toe niet inhoudelijk reageren. Wat zou zij er in Zomergasten over zeggen? Vanaf de begintune zat ik te wachten tot interviewer Theo Maassen er eindelijk een keertje over begon. Dat wachten duurde maar liefs twee uur.
En het wachten werd niet beloond. Arib gaf geen krimp. Ze herhaalde alleen wat ze al eerder had gezegd: het onderzoek is een „collectieve lynchpartij” gebaseerd op „lasterpraatjes”. Het zou een persoonlijke vendetta zijn van de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp. „Tot op de dag van vandaag weet ik niet waar het om gaat,” zei Arib. Ze moest orde op zaken stellen in het bestuursapparaat, zei ze, en dat viel verkeerd bij de topambtenaren. De gewone ambtenaren zouden wél van haar houden. Niet de werknemers, maar Arib is het slachtoffer, meende ze. Ze vergeleek zichzelf met de slachtoffers van de Groninger aardbevingen.
Interviewer Theo Maassen deed heus zijn best om een beetje kritisch te zijn, maar hij formuleerde te omfloerst, en bood Arib steeds een uitweg om aan de vraag te ontsnappen. Wel zei ze dat ze niet terugkeert in de politiek: „Dat heb ik afgesloten.”
Dichtende vriendin
Na twintig minuten gaf Maassen het op en schakelde bruusk over naar Aribs favoriete Libanese zangeres Fayruz. Maar daarin was ik inmiddels niet meer geïnteresseerd. Evenmin als in Aribs dichtende vriendin Judith Herzberg, of in het op zich mooie opera-fragment. Het onderzoek naar Aribs vermeende wangedrag hing als een schaduw over de avond. Zo lang Arib daar niet werkelijk op in ging, kon ik haar ook niet geloven als ze het over de rest van haar leven had. Terwijl daar genoeg potentieel boeiends in zat: de komst naar Nederland als Marokkaans kind, de strijd om als buitenstaander bovenaan te komen, haar dementerende moeder. Ook potentieel interessant was haar tijd als maatschappelijk werker, toen ze te maken had met opgesloten en mishandelde Marokkaanse vrouwen, en haar strijd tegen het schrikbewind van de Marokkaanse koning Hassan II.
Lees ook: Onder bejubeld Kamervoorzitter Khadija Arib knakte de ene na de andere ambtenaar
Wat niet hielp, was dat Arib nogal geharnast in de avond zat. Ze werd als Kamervoorzitter geroemd om haar autoriteit, humor en souplesse, ze was geliefd, kon charmeren, reden waarom veel mensen nu ook nog achter haar blijven staan, en ongetwijfeld de reden waarom de VPRO haar uitnodigde. Maar van die Arib was deze avond niets te zien.
Tekenend was een fragment uit Villa Felderhof, waarin de voormalige CDA-leider Dries van Agt op safari gaat met de voormalige VVD-leider Hans Wiegel. Dikke maatjes die elkaar bewieroken. In hun tijd onderscheidden de twee zich doordat ze zo goed de media konden inpakken. Net als Arib. Dat is echter niet wat zij eruit haalde: zij zag het fragment als bewijs dat het vroeger veel gezelliger was in de politiek. Tegenwoordig waren politici erop uit om elkaar te beschadigen, zei ze. Je zou ook kunnen concluderen: vroeger kwam je er mee weg.