Geert Wilders doet aangifte tegen GroenLinks-PvdA-leider Timmermans

Geert Wilders doet aangifte tegen GroenLinks-PvdA-leider Timmermans

Geert Wilders heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. De PVV-leider heeft maandag een brief van zijn advocaat aan de hoofdofficier van justitie op X gedeeld. Wilders had de aangifte afgelopen weekend al aangekondigd. Na overleg met zijn advocaat, Herman Loonstein, voegt hij nu de daad bij het woord.

Tijdens het GroenLinks-PvdA-partijcongres van afgelopen zaterdag zei Timmermans het volgende: „Mensen, onze taak is helder. Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.” Volgens Wilders roept Timmermans daarmee op tot geweld. Wilders beroept zich op een wetsartikel uit het wetboek van strafrecht dat opruiing tot „gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag” strafbaar stelt. Hij wil dat de Rijksrecherche naar aanleiding van deze aangifte een strafrechtelijk onderzoek begint.

Timmermans ontkende zondag na de dreiging van aangifte door Wilders al te hebben opgeroepen tot geweld en benadrukte dat hij zich alleen van parlementaire middelen bedient. „Iedere andere suggestie werp ik verre van me.” De GroenLinks-PvdA-leider reageerde toen laconiek op het dreigement van Wilders. „Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij wild om zich heen.”

De aangifte komt op een moment dat de stroeve formatiebesprekingen voortduren. Maandag spraken Wilders en de partijleiders van VVD, NSC en BBB weer met de informateurs Elbert Dijkstra en Richard Van Zwol. In die gesprekken was de aangifte niet ter sprake gekomen, aldus de informateurs.

Geert Wilders staat de Haagse pers te woord. Foto Jeroen Jumelet

Formerende partijen spreken dinsdag over asiel en migratie

De vier formerende partijen gaan het dinsdag hebben over asiel en migratie. Dat hebben de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf maandag gezegd. Zij benadrukken dat het geen „afrondende gesprekken” worden. Vorige week liepen gesprekken op dit onderwerp vast en verliet een boze Geert Wilders de tafel.

De partijen gaan het ook hebben over de economie en het begrotingsbeleid. De informateurs willen verder de komende tijd aangedragen plannen van de partijen laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Dat doen de informateurs om latere financiële tegenvallers na een eventueel akkoord te voorkomen. Drie van de vier formerende partijen (PVV, NSC en de BBB) lieten eerder hun verkiezingsprogramma’s niet doorrekenen door het CPB, omdat ze het oneens waren met de gebruikte modellen.

Mede omdat de informateurs nog naar de doorrekeningen zullen kijken, zal er tijdens het aanstaande meireces doorgewerkt worden door de formerende partijen. De partijen en de informateurs hebben tot half mei om tot een akkoord op hoofdlijnen te komen. Volgens informateur Dijkgraaf moeten op alle onderwerpen echter nog knopen worden doorgehakt, iets wat in de laatste dagen van de besprekingen gedaan zal worden.

Informateurs Dijkgraaf en Van Zwol. Foto Lex van Lieshout / ANP

Timmermans verwerpt suggestie oproep tot geweld, Wilders wil aangifte doen

Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) heeft zondagochtend krachtig afstand genomen van de suggestie dat hij in een toespraak op het ledencongres van zijn partij in Apeldoorn dit weekend zou hebben opgeroepen tot geweld richting PVV-partijleider Geert Wilders. Wilders schreef zaterdagavond op X dat hij aangifte gaat doen tegen Timmermans.

Op zaterdag sprak Timmermans leden van zijn partij toe. In die toespraak zei hij dat GroenLinks-PvdA „niets” zal „nalaten” om te voorkomen dat Geert Wilders en zijn PVV in Nederland aan de macht komt. Op X schrijft Wilders „dus ook geen geweld?” Daarmee suggereert hij dat Timmermans in zijn rede oproept tot geweld. In de toespraak was daar geen sprake van. Wel lijkt Timmermans zich te hebben versproken in de bewuste zin. In de tekst die van tevoren is ingezien door NRC, staat „niet nalaten” in plaats van „niets nalaten’’

Timmermans reageert zondag in een verklaring door te zeggen dat zijn „middelen” niets anders dan „parlementair” zijn. „Iedere andere suggestie werp ik verre van me.” Verder voegt hij toe dat Wilders
altijd om zich heen slaat als hij kritiek krijgt.


Lees ook: Na vijf maanden stilte gooit Frans Timmermans een steen in de vijver. GroenLinks-PvdA staat open voor regeren met de VVD

Frans Timmermans op het GroenLinks-PvdA-partijcongres. Foto Ramon van Flymen/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de laatste ontwikkelingen van de formatie. Ons vorige blog kun je hier teruglezen.