‘Geen woning, geen kroning!’ Sta je als bezoeker opeens zelf met een betonschaar in je hand te schreeuwen

‘Hoe laat is het?”, schalt het door een leeg pand in de Staatsliedenbuurt van Amsterdam. Ik kijk vragend naar mijn horloge, totdat er wordt geschreeuwd: „Solidariteit! Als we vragen hoe laat het is, antwoord je met: solidariteit!”

Ik krijg een leren jas en een doos vol bollen wol en breipennen in mijn handen gedrukt. Gehuld in dezelfde leren jassen en gewapend met een betonschaar stormen vier acteurs het zojuist ‘gekraakte’ pand binnen. Het is aan mij om de meegebrachte huisraad naar binnen te brengen en samen met de spelers de kraak succesvol te laten verlopen.

Tijdens een van de laatste repetities van OWN THIS SHIT ben ik het enige publiek. Niet alleen vandaag, maar bij elke voorstelling krijgen bezoekers een actieve rol. Theatergezelschap YoungGangsters vertelt er een anarchistische punkverhaal over kraken, maar bovenal over collectief activisme mee. Samen met het publiek ‘kraken’ de acteurs leegstaande panden in Amsterdam, Groningen en Nijmegen; steden waar vorige eeuw de krakersbeweging actief was – geheime locaties, waar kaartverkopers bericht over krijgen.

Mini-samenleving

Regisseur Annechien de Vocht (43) ziet in haar omgeving dat het steeds moeilijker is om samen een vuist te maken, „terwijl er voor mijn gevoel een grote, stilzwijgende massa is die allemaal dezelfde machteloosheid voelt.”

Tegen het decor van een gekraakte woning laten de makers zien wat de kraakbeweging van de jaren tachtig voor stond. Grote groepen krakers verzetten zich in de vorige eeuw tegen de woonparadox: er was woningnood, maar tegelijkertijd ook veel leegstand. „Bewoners van een kraakpand vormen eigenlijk een mini-samenleving, een laboratorium om nieuwe manieren van samenleven uit te proberen”, vertelt De Vocht. Dat anarchisme en die do it yourself mentaliteit wilde ze ook in OWN THIS SHIT.

Dat blijkt al tijdens de eerste huisvergadering. Inmiddels hebben we het pand toegeëigend door spandoeken op te hangen en meubels een nieuwe plek te geven. De vergadering begint rustig, iedereen lijkt eensgezind over de anarchistische mentaliteit. Totdat er discussie losbreekt. Een pot voor boodschappengeld, het douche- en kookrooster: zijn dat niet te veel regels, terwijl we ons juist tegen regels keren? De blikken richten zich op mij. „Wat vind jij daarvan? Het is toch belachelijk.”, zegt een van de personages. Hij voegt toe: „Ik wil geen waarde toekennen aan dingen die alles categoriseren en een hiërarchie toebrengen aan de wereld.” Uiteindelijk stemmen alle bewoners toch in met de huisregels.

Het is het eerste van de vele meningsverschillen die uiteindelijk ook worden opgelost. Daarmee willen de spelers een duidelijke boodschap overbrengen: „De mini-samenleving faalt af en toe, maar daarna kun je weer hoopvol opstarten en als collectief iets bereiken”, zegt De Vocht.

De huisvergaderingen leiden vaak tot discussies.

Foto Roger Cremers

Niet lullen maar poetsen

„Geen woning, geen kroning!”, schreeuwt acteur Marius Mensink (37) met een baksteen in de hand, verwijzend naar het kookpunt van de krakersrellen tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix. Zijn medespelers vallen hem bij en gebaren naar mij om mee te doen. Na een korte aarzeling schraap ik mijn keel en roep ik mee. Maar de krakers spreken ook af om geen thee te drinken, vanwege de vermeende dwangarbeid van Oeigoeren in de thee-industrie, een kwestie die erg van nu is. De Vocht: „We spelen alsof we in de vorige eeuw zitten, maar met het bewustzijn van deze tijd.” Ook de woningnood is actueel: „Er heerst een enorme wooncrisis en jongeren weten niet altijd hoe ze in actie kunnen komen.”

Toch ziet De Vocht ook grote verschillen met de jaren tachtig als het om kraken en collectief activisme gaat: „In de jaren tachtig was het sociale vangnet groter. Je kon langer studeren en in die tijd ontdekken waar je voor stond. Individualisme speelt nu een grotere rol in onze kapitalistische samenleving. We moeten hard werken om de huur te betalen en hebben nauwelijks tijd voor activisme.”

Mensink sluit zich hierbij aan: „Maatschappelijk nemen we elkaar voortdurend de maat en oordelen we over elkaar, waardoor het gezamenlijke gevoel versplintert. Eigenlijk gaat de voorstelling over niet lullen, maar poetsen. Er wordt veel gepraat, maar activisme is ook gewoon doen.”

Interactie met publiek

Het publiek kan tijdens OWN THIS SHIT dus niet anoniem blijven toekijken. Directe aanspraak met de acteurs, rondlopen over het decor en het actief verplaatsen van attributen: het geeft me een ongemakkelijk gevoel als toeschouwer. Maar eenmaal in de scènes werkt het wel: ik voel me deel van de voorstelling.

Volgens acteur Mensink brengt het niet alleen mij, maar ook de acteurs een bepaald ongemak: „Ik voel me nog bloter. Het dwingt me transparant te blijven, als ik met iemand uit het publiek praat en daarna weer een scène instap.”

Met de actieve rol van het publiek hopen De Vocht en Mensink de bezoekers aan het denken te zetten over samen in actie komen. Mensink: „We leven in een tijd die vraagt om activisme. Ik hoop dat het mensen kan aansporen om op zoek te gaan naar het collectieve verhaal.” De Vocht knikt instemmend: „Activisme heeft lang gevoeld als iets wat ver van mensen afstaat. Met Trump aan de macht en de verrechtsing van Nederland leven we in een veranderende wereld. Dat komt voor iedereen dichtbij. Hopelijk stopt het gesprek niet nadat de voorstelling ten einde is, maar start het juist weer op.”

De voorstelling OWN THIS SHIT van YoungGangsters is vanaf 26 maart t/m 25 mei 2025 te bezoeken in Amsterdam, Groningen en Nijmegen. De première vindt plaats op zaterdag 5 april in Groningen. Info: younggangsters.com

De bewoners van het kraakpand zingen activistische liederen.

Foto Roger Cremers