Geen nieuwe netaansluitingen Brabantse grootgebruikers: ‘Vanzelfsprekendheid aansluiting verleden tijd’

Netcapaciteit Dat de toegang tot het elektriciteitsnet op een dag beperkt zou moeten worden, is al jaren duidelijk. Netbeheerders door het hele land lopen tegen capaciteitsproblemen aan.
De huidige infrastructuur van het net is niet berekend op de toenemende hoeveelheden zonnepanelen, windturbines en laadpalen, die veel ruimte op het net innemen.
De huidige infrastructuur van het net is niet berekend op de toenemende hoeveelheden zonnepanelen, windturbines en laadpalen, die veel ruimte op het net innemen. Foto ANP/Hollandse Hoogte

In Noord-Brabant krijgen grootgebruikers van elektriciteit de komende vijf tot tien jaar geen gelegenheid om nieuwe stroomaansluitingen te bemachtigen. Dat meldt netbeheerder Enexis maandag. Volgens het bedrijf zijn er „heel veel aanvragen”, en ligt de druk op het net al te hoog. „De komende jaren is de vanzelfsprekendheid van toegang tot het elektriciteitsnet voor grote bedrijven helaas verleden tijd”, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen persbureau ANP.

„De afnamestop betekent dat onze economische ambities en die van onze ondernemers ernstig worden beperkt. Dit is geen goed signaal. Het belemmert bovendien de mogelijkheden van vooral grotere bedrijven om aardgasloos te worden”, aldus de gemeente Den Bosch tegen het ANP.

Energietransitie

Dat zulke maatregelen getroffen zouden gaan worden is al jaren duidelijk. Netbeheerders door het hele land lopen tegen capaciteitsproblemen aan. Ook in Limburg heeft het bedrijf maandag „de laatste capaciteit” vergeven aan zijn klanten, aldus Enexis.

De problemen met het stroomnet zijn tweeledig. De vraag naar elektriciteit stijgt door toenemende economische activiteit en doordat steeds meer bedrijven van fossiele brandstoffen afstappen. Daarnaast is huidige infrastructuur van het net niet berekend op de toename van zonnepanelen, windturbines en laadpalen, die veel ruimte op het net innemen.

Netaansluiting nieuwe huizen ook in gevaar

Volgens netbeheerders Tennet, Liander en Stedin moeten bedrijven flexibeler worden in hun verbruik, zo waarschuwden zij eerder deze maand. Anders kunnen elektriciteitsaansluitingen van nieuwe huizen ook in gevaar komen.

Stedin vroeg in mei ook al aan de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland om een financiële bijdrage voor een verzwaring van het net. Het bedrijf zei destijds nog 1,8 miljard euro nodig te hebben om voldoende te verzwaren tot 2030.

Lees ook De grootste batterij van Nederland is nog lang niet groot genoeg