De naked dress kwam, de naked dress zag en werd zelf in al haar transparantie steeds minder om te zien. De naked dress overwon en leek een blijvertje. Toch moet de niets verhullende jurk nu het veld ruimen: in elk geval op het filmfestival van Cannes, dat deze dinsdag van start gaat. Op de iconische Franse rode loper geen naakte polonaise meer, laat de organisatie met nieuwe dresscode-regels weten.
In het antwoord op de ‘frequently asked question’ of er een dresscode is, staat op de website van het filmfestival dat „naaktheid verboden is op de rode loper, net als op elk ander deel van het festival”. Behalve, waarschijnlijk, op het witte doek. Deze nieuwe regel is ingesteld vanwege „fatsoensredenen”. En was, volgens de organisatie, altijd al van kracht – hoewel daar blijkbaar nooit op gehandhaafd werd.
Er was een tijd dat het per ongeluk tonen van een tepel een ‘nip slip’ werd genoemd. Of een ‘wardrobe malfunction’. Maar die tijden zijn voorbij. Sterker nog, dit zijn hoogtijdagen voor de jurk die soms nauwelijks jurk mag heten. De naaktst mogelijke jurk werd afgelopen februari nog gedragen. Op de Grammy’s liet Bianca Censori, de vrouw van (Kan)Ye West, haar bontjas van haar schouders glijden om een nauwelijks zichtbare, transparante jurk en daarmee haar hele lijf te onthullen.
De jurk van Censori had het einde kunnen beteken. Zo, klaar, winnaar gevonden, naakter kan niet, nu gewoon terug naar kleding die hoogstens per ongeluk een tepel toont. Kleding om de kleding, niet om wat de kleding onthult. Geruchten gaan dat ze het daar bij de Oscars, in maart, tijd voor vonden. Er zou op basis van de stunt van Censori een niet officieel verbod op doorschijnende jurken zijn ingesteld. De naked dress was er opvallend afwezig – letterlijk.
Op het ultieme mode-evenement daarentegen, het Met Gala dat vorige week plaatsvond, was naakt wel weer aanwezig. Maar nu in de vorm van het achterwege laten van een broek dan wel het achterwege laten van een onderbroek. Dat soort ordinair vertoon willen ze in Cannes niet meer.
Gigantische Assepoester-jurken
En niet alleen op naakt hebben ze een verbod ingesteld. Ook de gigantische Assepoester-jurken, „met name die met een lange sleep”, worden dit jaar geweerd, omdat ze „de doorstroming belemmeren en het placeren in de zaal bemoeilijken”. Wie zich niet aan deze regels houdt, schrijft de organisatie, zal „toegang tot de rode loper ontzegd worden”.
Het is niet de eerste keer dat het festival voorschrijft wat wel en niet gedragen mag worden. In 2015 ontstond ophef omdat vrouwen met platte schoenen ook de toegang werd ontzegd. Actrice Cate Blanchett betrad dat jaar in reactie op die regel met blote voeten de rode loper, een jaar later liep Jennifer Lawrence op teenslippers. In de regels van dit jaar staat dat „elegante schoenen of sandalen met of zonder hak” zijn toegestaan, maar „geen sneakers”.
Het is de vraag hoe stylisten en genodigden reageren op deze nieuwe dresscodes, die minder dan 24 uur voor aanvang van het festival werden doorgegeven – vrij laat voor een kledingwissel op dit niveau. Maar waar blote voeten uit protest tegen hakken nog kon, wordt bloot uit protest tegen het verbod op bloot erg lastig.

Lees ook: Naakter dan ‘the naked dress’ van Censori wordt het niet
