Geen liefdadigheid, wel een netwerk. Daar gelooft Super SingleMom in

Ze is acht maanden zwanger en Vareen Rook (26) uit Amsterdam is enthousiast over de steun die ze krijgt van Single SuperMom. „Weet je wat deze organisatie zo uniek maakt? Dat ze uitgaat van de kracht die al in de vrouwen zelf zit. Kijk, er zijn overal voedselbanken en buurthuizen waar je koffie kunt drinken en kan lunchen, waar je speelgoed kunt krijgen. Maar dat zijn spullen. En je bent als persoon meer dan je spullen. Zelfvertrouwen, dat krijg je hier. Dat heb je nodig in een maatschappij die het niet vanzelfsprekend vindt dat ouders hun kinderen in hun eentje grootbrengen, zonder vader. Want daar word je automatisch onzeker van.”

Cadeautjes

Single SuperMom werd vijftien jaar geleden opgericht door Isra Lee, die ook zelf als alleenstaande moeder door het leven ging. Vooral in het begin heeft ze naar eigen zeggen „eenzame perioden” beleefd. De organisatie, aldus het mission statement, „zet zich in voor een wereld waarin moeders en kinderen volwaardig participeren en moeders zonder partner dezelfde kansen hebben als moeders met een partner”. Het geven van geld is niet essentieel, vertelt Lee. „Ik geloof niet alleen in het toestoppen van cadeautjes, dan blijf je afhankelijk van liefdadigheid. Alleenstaande moeders hebben een netwerk nodig voor oppas, vriendschap en andere hulp. Zo’n netwerk helpt tegen eenzaamheid en kan zorgen voor voldoende geld. En we willen moeders ook arbeidsfit maken. Economische zelfstandigheid is de enige weg uit de armoede.” Daarnaast doet de organisatie veel aan coaching, zoals een training Durven Doen. Beleidsmedewerker Bram Hodes: „De training is ontwikkeld omdat we zien dat traditionele hulp bij arbeidsparticipatie voor veel alleenstaande ouders niet goed aansluit, bijvoorbeeld omdat er geen kinderopvang is, en daardoor teleurstellingen in de hand werkt. Deze training is meer gericht op de persoon zelf.” Een andere training heet Ik Ben Rijk en richt zich op kinderen van alleenstaande ouders.

Single SuperMom is een van de tientallen organisaties die worden gesteund door het NRC Lezersfonds, dat met de jaarlijkse kerstactie vooral armoede en eenzaamheid wil bestrijden. Vorig jaar ontving het fonds 360.000 euro aan giften van lezers.


Lees ook
de rubriek Spitsuur, met alleenstaande vader Bjørn van der Hoek

‘Er staat hier altijd een pan soep klaar’

Zielig

Het was Vareen Rook, afgestudeerd aan de Amsterdamse Filmacademie, al vrij snel duidelijk dat ze een alleenstaande moeder zou gaan worden. „Het eerste wat mensen in je omgeving doen, is je helpen met voedsel want ze willen je helpen omdat je geen partner hebt. Je wordt zielig gevonden. Zelfs bij mijn verloskundigenpraktijk merk ik dat de protocollen vooral uitgaan van iemand die een partner heeft. Ze leggen uit dat het handig is om straks de borstvoeding af te wisselen met je partner die de fles kan geven, bijvoorbeeld. Single SuperMom denkt anders. De mensen hier vinden het niet vreemd dat er altijd wel een opa of oma is waar je je kind even naar toe kunt brengen. Ze halen hier wat er in de vrouwen zelf zit naar boven en zorgen zo dat je zelfredzaam wordt. En ze geven je tips over het op orde brengen van je financiën, over het inrichten van de kinderkamer, over hoe je de tijd zo kunt indelen dat je geen stress ervaart, ook al heb je als moeder misschien drie jonge kinderen. Tips over opvoeding, bijvoorbeeld hoe je kinderen ertoe kunt brengen zuinig met energie om te gaan. Dat geeft zelfvertrouwen.”

Zelf is Vareen ook opgegroeid in een eenoudergezin. Ze is geboren in Arnhem en woonde haar leven lang samen met alleen haar moeder, totdat die enkele jaren geleden omkwam bij een verkeersongeval. Sindsdien staat ze er wat familie betreft helemaal alleen voor. Haar vader heeft ze nooit gekend. Vareen: „Wat ik bij Single SuperMom heb ervaren, bijvoorbeeld tijdens het wekelijkse ontbijt met andere alleenstaande moeders, is dat leven zonder vader ook voordelen kan hebben. Ik sprak iemand die alleen maar blij was dat ze in haar eentje de school en de kinderopvang voor haar kind had kunnen uitzoeken, en zelf precies wist wanneer ze borstvoeding moest geven zonder daarbij steeds een vader met de fles op pad te sturen. Dat geeft kracht. Door dat soort gesprekken krijg je bijna echt zin om het zonder partner te gaan doen.”



Leeslijst