Gedeelde vijand maakt India en VS nog geen bondgenoten met dezelfde belangen

Staatsbezoek Premier Modi wordt deze week met alle egards ontvangen in Washington. De VS en India hebben in China een gezamenlijke rivaal, maar New Delhi hecht aan een eigen koers.

Premier Narendra Modi tijdens het staatsbezoek in de VS waar hij wetenschappers, zakenmensen en landgenoten zal spreken.
Premier Narendra Modi tijdens het staatsbezoek in de VS waar hij wetenschappers, zakenmensen en landgenoten zal spreken. Foto Mike Segar/Reuters

Het zijn drie stampvolle dagen: de Indiase premier Narendra Modi ontmoet deze week Amerikaanse wetenschappers, denktankers, zakenmensen én landgenoten die in de Verenigde Staten wonen. Ook spreekt hij het Amerikaanse Congres toe. En donderdag ontmoet hij president Joe Biden, met een diner in het Witte Huis. Modi’s staatsbezoek wordt gezien als een mijlpaal: hij is pas de derde Indiase premier die op deze manier in Washington wordt ontvangen.

Met de ontmoeting willen India en de VS benadrukken dat hun samenwerking zich verdiept. De twee landen vinden elkaar in hun rivaliteit met China, waarmee ze economisch concurreren en de uitbraak van een militair conflict willen voorkomen. Toch hebben de twee landen verschillende visies op de wereldorde en soms wel degelijk uiteenlopende belangen.

Het is duidelijk hoe de twee landen elkaar vooruit kunnen helpen, vertelt Arun K. Singh, zelf in 2015 en 2016 ambassadeur voor India in Washington. Voor de denktank Carnegie India wijdde hij een reeks stukken aan de relatie tussen de twee landen, ter gelegenheid van het staatsbezoek. „Wij zijn, met de grootste bevolking, een groeiende markt. We bieden hoogopgeleide werknemers en ontwikkelaars. Dat zijn zaken die de VS willen, en voor India is dat een kans om te groeien. De kennis van de Amerikanen is voor ons van enorm belang.”

Handelsbelemmeringen

Modi en Biden zetten al vorig jaar in op een gezamenlijke agenda voor de ontwikkeling van halfgeleiders, communicatietechnologie en kunstmatige intelligentie. Ook bespraken ze het wegnemen van handelsbelemmeringen. Bedrijven hebben daar ook oren naar, bleek al kort na Modi’s aankomst op dinsdag. Hij ontmoette Elon Musk, die daarna lovend sprak: „Ik denk dat India veelbelovender is dan welk groot land ter wereld dan ook.”

De technologische samenwerking helpt ook de nauwere banden op het vlak van defensie. Deze week ondertekenen de staatshoofden waarschijnlijk een overeenkomst voor de gezamenlijke productie van straaljagermotoren. Dat past bij Modi’s nationale plannen voor een sterkere eigen defensie-industrie. Dat de VS details van dergelijke wapensystemen delen met Indiase fabrikanten, is tekenend voor het „ongekende vertrouwen” tussen de landen, zoals premier Modi het tegenover The Wall Street Journal noemde.

Het schept ongetwijfeld een band om samen op te trekken tegen dezelfde tegenstrever. Maar de gedeelde vijand China maakt nog niet dat de twee landen door dik en dun bondgenoten zijn. Amerikaanse analisten voelden de afgelopen dagen de noodzaak op de rem te trappen: Washington moet niet denken dat het aan India een bondgenoot heeft die in alles zal volgen.

Dreiging uit China

Zo zijn de twee landen het er weliswaar over eens dat de grootste dreiging uitgaat van China, maar niet waar die zich afspeelt. De Amerikanen richten zich vooral op de Indo-Pacific, in de Straat van Taiwan en de Zuid-Chinese Zee, waar zich in afgelopen jaren meerdere incidenten hebben voorgedaan, en verwijten China dat het zich de internationale wateren toe-eigent. India ziet China als bedreiging aan haar landsgrens, in het noorden – een veiligheidsprobleem waarin het land er vrijwel alleen voor staat.

Lees ook: Probeert de Indiase premier Modi via de rechter van zijn tegenstanders af te komen?

Ook de onderliggende motivatie voor de concurrentie met China is voor beide landen verschillend. Voor de VS vormt China een bedreiging van hun eigen positie als leider in de bestaande wereldorde, maar van het opkomende India kan toch moeilijk verwacht worden dat het die wereldorde ook zou willen beschermen, klinkt het onder denktankers en analisten in New Delhi. „De realiteit is dat het leiderschap van de VS in de wereld allang is betwist”, aldus Singh. „India heeft zijn buitenlandbeleid juist zo uitgewerkt dat het kan meedoen in de multipolaire strijd.”

Oftewel: India zal zelf beslissingen nemen op het wereldtoneel, ingegeven door het eigen belang. Er is New Delhi veel aan gelegen te zorgen dat het land wél kan profiteren van de steeds innigere samenwerking, maar niet economisch of technologisch afhankelijk wordt van de VS.

Die strategische autonomie – de nieuwe term voor wat tijdens de Koude Oorlog non-alignment heette – levert soms wrijving op met de steeds innigere partner. De VS waren verbolgen toen New Delhi vanwege handelsbelangen weigerde de Russische inval in Oekraïne te veroordelen.

Washington heeft weinig keus

„Net zoals we ons partnerschap met de VS willen verdiepen, hebben we er geen behoefte aan onze relatie met Rusland volledig over boord te gooien”, aldus oud-ambassadeur Singh. „Ik kan ook wel momenten uit het verleden noemen waarin India het niet eens was met Amerikaanse buitenlandbeslissingen – zoals de inval in Irak. Punt is uiteindelijk dat als landen elkaar serieus nemen, zij ook accepteren dat ze geen beslissingen voor de ander kunnen nemen.”

De Amerikanen hebben die boodschap wel begrepen, denk de voormalig diplomaat. Hij wijst op de voorbeschouwing van de woordvoerder van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad op het staatsbezoek, die stelde dat de VS „India’s opkomst als een grote macht zullen steunen.” In de multipolaire wereld die New Delhi al ziet gloren, heeft Washington überhaupt weinig keus.