Gay adoptie en abortus: twee films willen zware kost behapbaar maken

Hoe maak je een film over discriminerende, starre wetgeving zonder bioscoopbezoekers af te schrikken die geen trek hebben in zware kost ? Twee films combineren deze week thema’s die zwaar op de maag zouden kunnen liggen, lhbti+- en abortusrechten, met elementen die je niet snel verwacht bij sociaal geëngageerd drama. Het resultaat verrast bij momenten en de boodschap komt over – maar helemaal bevredigen ze niet.

De meest opmerkelijke van de twee is het Braziliaanse debuut Levante van Lillah Halla, over de 17-jarige sterspeelster van een volleybalteam dat een veilige plek is voor vrouwen en queer personen. Halla neemt de kijker onmiddellijk mee in de speelse en hechte sfeer in het team. We zien hun vrolijke, flamboyante gedrag binnen en buiten de kleedkamers, dansbare reggaeton-achtige muziek zweept de energie op. Het team staat op het punt om een kampioenschap te winnen én voor sterspeelster Sofia (Ayomi Domenica) lonkt een beurs om in Chili te gaan spelen. Dan ontdekt Sofia dat ze ongewenst zwanger is van een flirt. En abortus is verboden in Brazilië.

Levante bevat de thrillerachtige zoektocht van Sofia naar een oplossing, vergelijkbaar met eerdere films over het onderwerp. Deze maal krijgt de kijker een blik op de claustrofobische, controlerende rol van de kerk in Brazilië. Sofia belandt in een kliniek die pretendeert vrouwen met een ongewenste zwangerschap te helpen, maar in realiteit een plek is waar zwangeren worden overvallen met de mededeling dat hun ‘baby’ al oogleden heeft. Nadat Sofia er is weggevlucht, beginnen medewerkers van de kliniek haar op alle mogelijke manieren lastig te vallen.

Halla wilde duidelijk voorkomen dat haar film een tranentrekker werd of one issue-drama. Er wordt veel aandacht ingeruimd voor de liefde tussen Sofia en teamgenote Bel (Loro Bardot) en de loyaliteit binnen het team. Via talloze amusante intermezzo’s, waar wel eens een gezicht wordt beschilderd met menstruatiebloed, wordt subtiel duidelijk hoe relaxed en veilig de teamgenoten zich bij elkaar voelen, over hun seksualiteit en lichamelijkheid. Wat slim de wreedheid benadrukt van het feit dat Sofia geen controle krijgt over haar eigen lichaam.

Jammer genoeg lijkt het wel of deze zijpaden ten koste gingen van het goed uitwerken van plotwendingen of het karakter van Sofia. Mede door het vergezochte slot komt het verhaal niet aan als de mokerslag die recente abortusfilms als Never Rarely Sometimes Always (2020) of L’événement (2021) wel waren.

Luca (Pierluigi Gigante) pleit voor zijn recht op adoptie in Nata Per Te.

Gay adoptie

Ook Nata Per Te (Geboren voor jou) kaart een zwaar thema aan, de discriminatie van alleenstaanden en homoseksuelen in Italië. De boodschap wordt hier niet gebracht op een dansbare beat, maar zit verstopt tussen elementen uit een feelgoodfilm. In het op waargebeurde feiten gebaseerde adoptiedrama wil de homoseksuele Luca Trapanese (Pierluigi Gigante) dolgraag vader worden. Door zijn jarenlange ervaring in de gehandicaptenzorg is de adoptie van een kind met een beperking voor hem logisch. Maar in Italië kunnen alleenstaanden en lhbt-stellen niet adopteren, behalve in zeer speciale gevallen.

Luca wordt uitgenodigd bij de rechtbank in Napels omdat het hen maar niet lukt om pleegouders te vinden voor de pasgeboren Alba met het syndroom van Down. Uiteindelijk wijzen ze hem alsnog af, mogelijk omdat hij open is geweest over zijn geaardheid tijdens de screening. Dan ontmoet hij advocate Teresa, die samen met hem op zoek wil gaan naar mazen in de bestaande wet die niet „openlijk kan discrimineren tegen homoseksuelen”. Uiteindelijk resulteert het in een relaas over hoe je, zoals Teresa uitlegt, misschien op Mars kunt komen als je dingen stapje voor stapje doet.

Het is bekend dat het Luca uiteindelijk in 2018 lukte Alba te adopteren; hij heeft momenteel een populair Instagramaccount waarop hij foto’s en filmpjes plaatst van zijn leven met zijn dochter. Nata Per Te voelt bij momenten even suikerzoet als sommige van de beelden op dat account. Luca, die erg innemend wordt gespeeld door Gigante, lijkt in de film meestal bovenmenselijk rustig en begripvol. Hijzelf en zijn omgeving hebben er geen enkele moeite mee om zijn geloof met zijn geaardheid te verzoenen. Luca zat ooit in het seminarie, maar vertrok voor een relatie met een man. Scènes in een kerk lopen naadloos over in die van een gay-club. En net zoals Levante terloops betekenisvolle beelden toont van de band tussen Sofia’s queer-teamgenoten, bevat Nata Per Te talloze niet-traditionele gezinnen. Zo is Teresa een wat chaotische, geestige alleenstaande moeder en leert Luca hoe hij sneller luiers moet vervangen van zijn broer die binnenkort een tweede kind krijgt met een nieuwe echtgenote.

Nog meer dan Levante lijkt Nata Per Te niet met een gestrekt been, maar met liefdevolle momenten tegenstanders te willen overtuigen. Dat resulteert in een film die prettig wegkijkt, maar ook een bitter gevoel achterlaat. „Denk je dat we hier in Zweden zijn”, krijgt Luca te horen als hij vertelt over zijn adoptiedroom. In Italië, waar conservatieven en radicaal rechts hun opmars voortzetten, lijkt Zweden verder weg dan ooit.