Gasprijzen gestegen, hoogste in ruim een jaar

De prijs van Europees aardgas is donderdag gestegen naar zijn hoogste niveau in ruim een jaar. Op de Amsterdamse Title Transfer Facility (TTF), de belangrijkste handelsmarkt voor gas in Europa, kostte een megawattuur aardgas donderdag iets meer dan 50 euro. Dat is de hoogste prijs sinds november 2023.

Wel ligt het bedrag nog ver onder de extreme gasprijzen tijdens de energiecrisis, kort na de Russische inval in Oekraïne begin 2022. Dat jaar lag de gemiddelde gasprijs rond de 130 euro per megawattuur, met uitschieters naar meer dan 330 euro.

Er zijn meerdere redenen voor de hoge prijzen van dit moment. Zo stroomt er sinds 1 januari 2025 geen Russisch gas meer door Oekraïne naar EU-landen, terwijl deze route voorheen goed was voor 5 procent van de Europese gasinvoer. En Noorwegen, waar de EU meer dan een kwart van zijn aardgas vandaan haalt, kampt met meerdere storingen in zijn gasinfrastructuur.

Weinig zon en wind

Daarnaast speelt het weer een rol. Doordat het de afgelopen tijd donker en relatief windstil is geweest, kon er weinig zonne- en windenergie worden opgewekt en moesten gascentrales harder draaien. Dat zorgt voor hogere gasprijzen. Tot slot is er kou op komst in Europa en Noord-Amerika, waardoor naar verwachting meer gas nodig zal zijn voor verwarming.

Al met al zorgt het ervoor dat de Europese gasvoorraden op een lager niveau zijn dan de afgelopen twee jaar het geval was op 1 januari. Dit jaar waren de EU-gasreserves gemiddeld voor 72 procent gevuld, een jaar eerder was dat nog 86 procent.

Volgens de Europese Commissie is het evenwel geen reden tot zorg. Woensdag schreef de Commissie dat er genoeg alternatieven voor Russisch gas voorhanden zijn en dat lidstaten niet hoeven te vrezen dat ze zonder komen te zitten.

Die vulgraad van 72 procent is bovendien een stuk hoger dan in 2022: op 1 januari van dat jaar waren de Europese gasreserves nog maar voor 54 procent gevuld.


Lees ook

Gastekorten kent Nederland niet, maar dat zegt niets over de gasprijs

Een rokende schoorsteen  tijdens het verwarmen van een Rotterdamse woning afgelopen winter.