Ga stemmen met een glimlach op je gezicht, zegt Wolfgang Tillmans

Een grote blauwe 9 prijkt op het witte T-shirt van Wolfgang Tillmans, met daaronder junius. Op 9 juni stemt Duitsland met de meeste andere EU-lidstaten voor het Europees Parlement. Tillmans (Remscheid, 1968), door de New York Times aangewezen als een van de belangrijkste levende kunstenaars, is bekend geworden als fotograaf.

Maar nu is zijn studio in de Berlijnse wijk Kreuzberg, (groot, veel ramen, veel planten) bezaaid en behangen met posters. Kermisachtige opgeblazen cijfers en letters, met daaronder hele kleine teksten. Het is een campagne voor de Europese verkiezingen. Ga stemmen, wil Tillmans zeggen. Ga stemmen voor de democratie, tegen nationalisme, tegen rechts-extremisme, is zijn boodschap.

Tillmans woont en werkt in Londen en Berlijn. In de jaren negentig werd hij bekend met foto’s van vrienden, lhbtq+-jongeren, raves, mode, veel alledaagse taferelen. Hij won de prestigieuze Turner Prize in 2000 en had solotentoonstellingen in onder andere het MoMA in New York en het Tate Modern in Londen.

Nu heeft hij een postercampagne opgezet die mensen in de hele EU kunnen downloaden, uitprinten en op T-shirts kunnen afdrukken. Online deelt hij hoe de campagne zich verspreidt. Biarritz, Boedapest, Amsterdam, Lissabon, Düsseldorf, Warschau, Berlijn: de felgekleurde campagne trekt rond.

Eigenlijk was Tillmans het niet van plan, weer een campagne. Hij voerde al actie tegen de de Brexit, daarna voor de Europese verkiezingen in 2019, de Bondsdagverkiezingen van 2017, dit keer was het niet aan hem.


Lees ook
deze recensie van een expositie uit 2020

Wolfgang Tillmans, Kammerspiele, 2016

Waarom is de campagne er toch gekomen?

„We waren in 2019 heel tevreden met onze EU-campagne, die werd gevoerd onder de slogan ‘Vote together’, stem samen. En we dachten: die zetten we in 2024 weer in. Maar naarmate de tijd verstreek, met radicaal-rechts dat meer nationalistische ideeën voor Europa ontwikkelde, besefte ik dat die slogan misschien niet meer alleen betekent: stem voor een Europese Unie die bestaat uit verscheidenheid, maar ook: stem voor een christelijk en wit Europa.

„En toen, een maand geleden, werd een SPD-kandidaat van Sachsen, Matthias Ecke, op straat aangevallen. Het raakte mij om te horen hoe moeilijk het is om gewoon het basiswerk van de democratie te doen, en om een kandidaat te zijn. Democratie werkt alleen als mensen kandidaat zijn. Het leek tegenstrijdig om precies nu geen campagne te voeren, juist nu het hele project van vrije democratie meer dan ooit wereldwijd onder druk staat.”

En dus kwam er wel een campagne. U heeft ontwerper Scott King gevraagd om voor deze campagne iets speels te maken. Waarom?

„De officiële EU-campagnes zijn goed bedoeld, maar mensen willen niet dat iemand ze vertelt wat ze moeten doen. Dus ik heb Scott gevraagd die visuele grammatica uit het geheel te laten. Campagnes in de sixties hadden ook een speelse, positieve, utopische visuele taal. Scott heeft een set aan lettertypes gepakt die bij elke designer in de prullenbak ligt, en daar heeft hij zo’n ontwapenend beeld mee geschetst van de polyfonie van democratie. En het moet toch een glimlach op je gezicht brengen.”

U voerde in 2016 al een postercampagne tegen de Brexit. Was dat waar uw werk politiek werd?

„Het creëren van een inclusieve, diverse, niet-bedreigende en niet-bange wereld van samenleven heeft altijd al de kern gevormd van mijn werk, tentoonstellingen, mijn boeken. Ik zocht eerder ook al naar manieren om een postercampagne te maken, in 2008 had ik zelfs een gefortuneerde verzamelaar die het project wilde steunen. Maar ik vond de taal niet.”

En waarom lukte dat wel in 2016?

Notwehr. Het voelde als noodweer. Ik besefte dat niemand zich positief uitsprak over het Europese project, de Europese Unie. Maar in het Leave-kamp spraken mensen met enorme passie. Ik realiseerde me: mensen zijn met veel overtuiging bezig om de fundering van mijn pan-Europese leven te ontmantelen. Als daar geen positieve taal tegenover komt, zal de gepassioneerde kant winnen. En toen was daar opeens de taal.”

Aan het einde van die zin slaat de bliksem in in Kreuzberg. Tillmans vindt het mooi, hij lacht.

„Weet je, op de nacht van 22 op 23 juni (de avond voor het Brexitreferendum, red.) was er een enorme onweer in Londen, rond middernacht. Het was een epische donderstorm.” De volgende ochtend stemden de Britten voor de Brexit.

Het is lastig om bekende mensen bij politieke campagnes betrokken te krijgen. Waarom is dat zo?

„In Duitsland is minder dan 1 procent lid van een politieke partij. Dus 99 procent is niet politiek verbonden. Je zou denken dat acteurs of artiesten zich willen inzetten, maar om allerlei redenen voelen ze die urgentie niet. En we ruiken het allemaal als bekende mensen ergens voor gaan staan en dat eigenlijk met bijbedoelingen doen. Het fenomeen van virtue signalling (etaleren van deugdzaamheid) is inmiddels bekend. Ik moet zeggen dat ik zelf pas in 2016 die drempel van gêne ben overgestapt. Dat was omdat ik het gevoel had: ik wil niet wakker worden op 24 juni met het gevoel dat ik niet heb gedaan wat ik had kunnen doen. En waarom zoveel mensen die stap niet durven zetten, ik weet het niet.”

Democratie heeft dus misschien wat propaganda nodig.

„Nou, propaganda dat is zo’n woord, het is technisch correct, maar…”

Is het een belediging?

„Het heeft een bepaalde connotatie. De democratie heeft pleitbezorgers nodig. De kracht van de EU is ook haar zwakte: het compromis. Dat zit in het hele wezen van, bijvoorbeeld, de communicatiedepartementen van de EU. Alles moet daar door honderden verschillende besluitprocessen. Daar komen geen rake campagnes vandaan.”

Heeft ‘Brussel’ gebeld na jullie vorige campagne voor de Europese verkiezingen?

„Nee, we hebben ons in Brussel bij een aantal mensen gemeld, en gezegd: wij bieden onze expertise aan voor de volgende verkiezingen. Maar dat was tevergeefs. En voor deze campagne wilden we wat cijfers weten, hoe groot het electoraat is, bijvoorbeeld. Er werken honderden mensen in de communicatie in Brussel, maar het was heel moeilijk om een betrouwbaar cijfer te krijgen. Maar weet je, de inefficiënties van de EU zijn veel beter dan het verlies dat autocratie met zich meebrengt.”


Lees ook
dit interview met Wolfgang Tillmans uit 1998