Fusie tussen wielerploegen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step van de baan

Wielrennen Het fusieplan dat tot veel onrust leidde in het wielerpeloton, blijkt volgens Jumbo-Visma „niet de beste optie” om de financiële en sportieve toekomst veilig te stellen.
Jumbo-Visma is momenteel de beste wielerploeg ter wereld met overwinningen in alle drie de grote rondes dit jaar. Primoz Roglic won de Giro, Jonas Vingegaard de Tour en Sepp Kuss de Vuelta.
Jumbo-Visma is momenteel de beste wielerploeg ter wereld met overwinningen in alle drie de grote rondes dit jaar. Primoz Roglic won de Giro, Jonas Vingegaard de Tour en Sepp Kuss de Vuelta. Foto Manu Fernandez/AP

Er komt geen fusie tussen de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma en het Belgische Soudal Quick-Step. Een woordvoerder van Jumbo-Visma meldt vrijdag aan persbureau ANP dat „het team vanmiddag is ingelicht dat van een fusie geen sprake zal zijn”.

Omdat supermarktketen Jumbo na volgend seizoen afhaakt als hoofdsponsor is Jumbo-Visma op zoek naar manieren om de financiële en sportieve toekomst veilig te stellen. Een fusie met Soudal Quick-Step was daarbij een serieuze optie. Het opzienbarende plan leidde tot veel onrust in het wielerpeloton, maar is nu definitief van de baan.

„We willen ook na het tijdperk van Jumbo als naamgevende hoofdsponsor zowel organisatorisch, financieel als sportief toekomstbestendig zijn”, licht de woordvoerder toe. „In dat proces hebben we geconcludeerd dat een fusie met Soudal Quick-Step niet de beste optie is. Wat wel de beste optie is, zal later blijken.”

Beste wielerploeg ter wereld

Jumbo-Visma is momenteel de beste wielerploeg ter wereld met overwinningen in alle drie de grote rondes dit jaar. Primoz Roglic won de Giro, Jonas Vingegaard de Tour en superknecht Sepp Kuss de Vuelta. Roglic vertrekt bij Jumbo-Visma en rijdt met ingang van volgend seizoen bij het Duitse Bora-Hansgrohe, zo werd deze vrijdag bekend. Bij Soudal Quick-Step staat onder meer de Belgische superster Remco Evenepoel onder contract.

Ondanks alle successen van Jumbo-Visma verloopt de zoektocht naar nieuwe sponsors moeizaam. De Amerikaanse webgigant Amazon leek vorige week nog een belangrijke geldschieter te worden, maar is volgens het AD afgehaakt. Mogelijk stapt de Nederlandse auto-importeur en fietsfabrikant Pon nu in als tweede naamgevende sponsor met Visma als hoofdsponsor.

Lees ook: De sponsoring van wereldtoppers werd toch wel duur voor supermarktketen Jumbo