Funk-soulband Hiatus Kaiyote klotst, golft en botst in waterval aan klanken

Diepgaande muziek die zonder veel betrokkenheid wordt uitgevoerd, zo klonk de Australische funk-soulband Hiatus Kaiyote maandagavond in TivoliVredenburg, in Utrecht. Niet dat de melodieën niet kronkelden en de ritmes niet varieerden. Het was de presentatie die vlak overkwam.

Hiatus Kaiyote is een experimenteel en onvervaard stel muzikanten. Het kwartet dat live met drie extra zangers speelt, heeft zich, zo lijkt het, ten doel gesteld de jazz-, funk- en soulgenres te doorgronden, te deconstrueren en de bouwstenen vervolgens weer naar eigen inzicht te combineren.

Alles klotst, golft en botst in bijna onnavolgbare melodieën en ritmes. Alsof de vier muzikanten een eigen muzikale taal hebben bedacht.

Die werkwijze heeft de groep uit Melbourne het afgelopen decennium een grote en aandachtige aanhang opgeleverd, bleek in de uitverkochte Ronda-zaal. Ze zijn ook populair bij collega-muzikanten. Zo werden hun nummers al gesampled door bijvoorbeeld Kendrick Lamar en Beyoncé en deed zangeres Nai Palm mee op een liedje van Drake. Sinds 2011 maakten ze vier albums, het nieuwste, Love Heart Cheat Code, verscheen afgelopen zomer.

Blikvanger

In de liedjes speelt drummer Perrin Moss zijn ritmes zonder bombast, maar met indringende tikjes en trillers die niet per se swingen maar tegendraads vibreren. Live zat hij achter een breed uitgesteld arsenaal aan slagwerk, en was hij de blikvanger van het met fluorkleuren versierde podium. De waterval aan klanken werd verder slechts voortgebracht door Simon Mavins elektrische piano en door bassist Paul Bender.

Zangeres Naomi Saalfield, alias Nai Palm, zingt hoog, licht en smekend. Ze laat haar stem golven en flakkeren, neemt dwarse afslagen en klimt tegen de toonladders op. Haar nummers gaan over verbondenheid met de natuur en haar spirituele levenswijze. Na een ingewikkelde jeugd (al vroeg wees, dakloosheid) had Nai Palm, nu 35, voor ze begon te zingen een carrière als vuurdanser en vuurvreter; mijlpalen uit haar leven heeft ze laten vastleggen op haar huid. Zo is er een litteken van haar favoriete kraai getatoeëerd, en een verwijzing naar de borstkanker die ze enkele jaren geleden doorstond.

De zwaardere ervaringen waren geen onderdeel van haar performance. Nai Palm houdt het luchtig. Er was een mooi moment in ‘Make Friends’, toen een van de zangers een klarinetsolo gaf en de andere muzikanten spontaan ronddansten. Ook het nieuwe ‘Love Heart Cheat Code’ kreeg de lyrische cadans, die in de andere, veelal overvolle nummers te vaak ontbrak.