Funda zet streep door het plan zelf hypotheken aan te bieden

Jarenlang was het de grote splijtzwam tussen de aandeelhouders van huizensite Funda en de directie, wat zelfs leidde tot een vertrek van de topman en een zaak bij de Ondernemingskamer: de Funda-hypotheek. Na jaren juridisch getouwtrek kreeg Funda in 2022 eindelijk toestemming om onder eigen naam een hypotheek in de markt te zetten. Maar daar gaat nu alsnog een streep door.

Deze week werd duidelijk dat Funda het onderzoek naar een eigen hypotheek heeft gestaakt. Een woordvoerder heeft dit bevestigd na vragen van Het Financieele Dagblad, dat dit na inzien van interne stukken optekende.

Funda liet eerder deze maand intern weten dat het na grondig onderzoek niet genoeg aanknopingspunten ziet om verder te gaan met het opzetten van een eigen online hypotheek. In een schriftelijke reactie op het nieuws van het FD stelt Funda dat het samen met een financiële partner heeft besloten onderzoek naar een Funda-hypotheek niet door te zetten, omdat „de beoogde uitkomsten uitbleven”. Om welke uitkomsten het precies ging, blijft onduidelijk, evenals wie de partner is.

Dat Funda de ontwikkeling van een eigen hypotheekproduct nu staakt, is opmerkelijk. Een hypotheek onder de naam Funda wordt gezien als een belangrijke manier om meer geld te genereren. Funda verdient geld als makelaars tot transacties komen dankzij de site.

Nu vervult Funda vooral de rol van platform waar huizenkopers en -verkopers elkaar treffen. Het is daarin met afstand de grootste. Funda stelt zelf dat 96 procent van de beschikbare woningen in Nederland via de site te vinden is. In 2023 trok de site maandelijks 4,5 miljoen bezoekers. Funda boekte 49,7 miljoen euro omzet en hield daarvan, voor belastingen, 19 miljoen euro over.

NVM lag dwars

Vanwege het grote bereik van Funda kwam onder sommige aandeelhouders in de loop der jaren de vraag op of er niet ook andere producten moesten komen waarmee geld kon worden verdiend.

De enorme naamsbekendheid onder woningzoekenden, haast een monopolie, zou het voor Funda logisch maken om ook financiële producten als woningverzekeringen of een via Funda af te sluiten hypotheek aan te bieden.

De directie van Funda zag de potentie daarvan, maar stuitte op haar grootaandeelhouder: de NVM. De makelaarsvereniging had tot voor kort 90 procent van de aandelen van Funda in handen en lag jarenlang dwars bij de ontwikkeling van een Funda-hypotheek. Omdat veel makelaars naast assistentie bij aan- en verkoop van woningen ook hypotheekadvies geven, vreesden zij dat een Funda-hypotheek hen klandizie zou kosten. Ook een overname door een externe partij zag de NVM lange tijd niet zitten: eind 2021 stapte Funda-topman Quintin Schevernels uit onvrede daarover op.

Funda is sinds dit voorjaar voor 71 procent in handen van de NVM en voor 24 procent van private equity-club General Atlantic. Een kleine groep certificaathouders die er al vanaf de oprichting in zitten, bezit de overige 5 procent.

De certificaathouders van Funda hebben een heel ander belang dan de makelaars. Zij zouden graag zien dat Funda ook hypotheken aanbiedt en betichtte de makelaars ervan dit te dwarsbomen uit eigenbelang. In 2021 brachten de certificaathouders de kwestie zelfs voor de Ondernemingskamer van het Hof in Amsterdam, waarbij zij de NVM ervan betichtten elke koerswijziging van Funda te dwarsbomen: zij wilden dat het platform ook financiële producten zou aanbieden en stonden ook open voor een beursgang ervan.

‘NVM had te veel invloed’

De rechter oordeelde dat Funda door de invloed van de NVM inderdaad niet vrij kon besluiten over de eigen strategie. In het najaar van 2022 ging de makelaarsvereniging overstag. Via een stemming in de ledenraad werd besloten om Funda toch toe te staan een eigen hypotheekproduct te ontwikkelen, hoewel dit toch voor verdeeldheid zorgde in de NVM. Niet alle makelaars waren het eens met dat besluit.


Lees ook

Einde Funda-ruzie in zicht: investeerder gevonden om ontevreden certificaathouders uit te kopen

Het hoofdkantoor van Funda.

Funda nam vervolgens een financieel partner in de arm om de mogelijkheden voor een eigen hypotheek te onderzoeken, waarmee het slepende conflict opgelost leek. Maar nu trekken ze gezamenlijk de stekker eruit. Hoe het nu verder moet met Funda, is niet duidelijk. Uit de schriftelijke reactie blijkt niet dat Funda definitief afscheid heeft genomen van het plan een financieel product aan te bieden. Het platform zegt nog altijd „duidelijk een behoefte” aan hypotheken in de markt te zien.