De irreguliere migratie naar de Europese Unie, waarbij migranten zonder geldige documenten de grens overgaan, is in 2024 afgenomen met 38 procent. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Europese grensbewakingsdienst Frontex. Zo’n 239.000 mensen staken op die manier de grens over. Dat is het laagste aantal sinds 2021, een jaar waarin migratie nog sterk beïnvloed werd door de coronapandemie.
Twee gewoonlijk veelgebruikte routes werden in het afgelopen jaar minder gekozen: de Centraal Mediterrane route (59 procent minder), van Noord-Afrika naar Italië, en de Westelijke Balkan-route (78 procent minder), door onder meer Servië en Bosnië en Herzegovina. Die laatste route werd veel genomen door migranten uit het Midden-Oosten en Azië.
De afname richting Europa heeft te maken met de „intensievere samenwerking tussen de EU en haar partners” tegen smokkelaars, schrijft Frontex.
Meer vluchtelingen uit Wit-Rusland en Oekraïne
De meeste irreguliere migratie naar de EU loopt nu via de Oostelijk Mediterrane-route, langs Griekenland, Cyprus en Bulgarije. Het aantal mensen dat deze weg nam, steeg in 2024 met 14 procent, naar 69.400. Via de Canarische Eilanden kwamen bijna 47.000 mensen de EU binnen, 18 procent meer dan in 2024 en het hoogste aantal op die route sinds Frontex in 2009 begon met meten.
De grootste toename van vluchtelingen, 192 procent, kwam binnen via de Oostelijke grens. Het gaat vooral om mensen uit Wit-Rusland en Oekraïne.
Rusland wint terrein in Oost-Oekraïne. Tegelijkertijd vecht Oekraïne zelf in de Russische regio Koersk. Beide landen lijken daarmee voor te sorteren op een goede onderhandelingspositie wanneer Donald Trump volgende week het Witte Huis betreedt, vertelt verslaggever Floris Akkerman. Wat betekent de komst van Trump voor het verloop van de oorlog?
Patrick T. Fallon/AFP
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
Verschillende eerdere Zuid-Koreaanse staatshoofden belandden al in de gevangenis, maar Yoon Suk-yeol heeft de twijfelachtige eer als eerste zittende president te zijn aangehouden. Een eerdere poging om Yoon op te pakken in zijn ambtswoning in Seoul liep op 3 januari nog op niets uit, maar dit keer liet hij zich na een ruim zes uur durende operatie meevoeren door onderzoekers van het agentschap voor corruptiebestrijding (CIO).
Yoon wordt door de Zuid-Koreaanse justitie verdacht van rebellie, een vergrijp waar levenslang of zelfs de doodstraf op kan staan – al wordt die in de praktijk al decennia niet meer uitgevoerd. De president zou zich daaraan hebben schuldig gemaakt toen hij op 3 december de militaire noodtoestand uitriep omdat het land volgens hem werd bedreigd door „anti-statelijke en pro-Noord-Koreaanse krachten”.
Hij gaf het leger daarbij opdracht te verhinderen dat de Nationale Assemblee bijeen kon komen om de maatregel weer op te heffen, zoals de grondwet toestaat. Dat mislukte, en de aanwezige parlementariërs wezen de machtsgreep diezelfde nacht unaniem af waarna het leger zich terugtrok en Yoon op zijn schreden moest terugkeren.
Afzetting
Nadat het parlement hem anderhalve week later bij het Constitutioneel Hof voordroeg voor afzetting en Justitie een strafrechtelijk onderzoek naar zijn optreden opende, verschanste Yoon zich in zijn ambtswoning in de welvarende wijk Hannam-dong. Zo kwam hij dinsdag niet opdagen bij de eerste hoorzitting die het Constitutioneel Hof over zijn afzetting hield.
Vanuit zijn residentie verzette Yoon zich met alle middelen tegen zijn aanhouding: zijn advocaten vochten de geldigheid van het aanhoudingsbevel aan, hij moedigde zijn aanhangers aan die op straat tegen zijn arrestatie demonstreerden, terwijl zijn beveiliging weigerde de agenten binnen te laten die eerder deze maand trachtten Yoon op te pakken.
Lees ook
Parlement Zuid-Korea zet president Yoon af na ‘zelfcoup’
Nadat die na een zes uur durende patstelling onverrichter zake waren afgedropen, barricadeerden Yoons beveiligers het complex met afzettingen van prikkeldraad en blokkeerden de toegangen met touringcars.
3.200 politieagenten
Ook bij deze tweede arrestatiepoging had het aanhoudingsteam van het CIO, dat dit keer werd bijgestaan door 3.200 politieagenten, hindernissen te overwinnen. Buiten het complex vormden partijgenoten en advocaten van Yoon een menselijke keten, en waren er ondanks het vroege uur (half vijf ’s ochtends) en de barre kou (zes graden onder nul) duizenden aanhangers van de president op de been.
Agenten waarschuwden de conservatieve parlementariërs en de demonstranten met luidsprekers dat zij arrestatie riskeerden als ze Yoons aanhouding trachtten te voorkomen. Het kwam tot kleine schermutselingen tussen de politie en sommige demonstranten. Zeker één persoon raakte gewond, al was de toedracht daarvan niet direct duidelijk.
Waarnemend president Choi Sang-mok, die de laatste weken veel kritiek kreeg omdat hij zich op de vlakte hield over de kwestie en weigerde de presidentiële beveiligingsdienst opdracht te geven aan de aanhouding mee te werken, had alle partijen vooraf opgeroepen af te zien van geweld. Toen de operatie gaande was zei hij nog eens dat „een onderlinge confrontatie tussen verschillende overheidsdiensten ontoelaatbaar is”.
Zo’n confrontatie bleef inderdaad uit toen politieagenten, drie uur na aanvang van de operatie, met een ladder de hekken van het complex over klommen en het pad heuvelop naar Yoons woning insloegen. Weliswaar stuitten ze op die route op verschillende barricades, maar Yoons beveiligers zelf hadden zich teruggetrokken.
Lees ook
Machtsgreep president Zuid-Korea stuit op het parlement en op zijn eigen partij: na enkele uren wordt militaire noodtoestand weer opgeheven
Bij de derde van zes hindernissen werd een delegatie van rechercheurs opgewacht door Yoons stafchef Chung Jin-suk, die hen escorteerde naar de ambtswoning. Daar zouden zij volgens Yoons advocaat hebben onderhandeld over een compromis, waarbij Yoon – die eerder drie oproepen voor een verhoor negeerde – aanhouding zou ontlopen door zich vrijwillig te laten ondervragen.
Maar daar wilde het anticorruptieagentschap niets van weten, maakte het op een persbriefing duidelijk. Iets na half elf ’s ochtends lokale tijd, zo’n zes uur na het begin van de operatie, werd Yoon aangehouden. Volgens het CIO is dit keer door Yoons beveiliging geen geweld gebruikt.
Yoon zei na zijn aanhouding dat hij daar alleen maar mee heeft ingestemd „om bloedvergieten te voorkomen”. Volgens hem is zijn aanstaande verhoor onderdeel van „een illegaal onderzoek”.
Verhoor
Yoon zal voor zijn verhoor worden overgebracht naar het kantoor van het anticorruptieagentschap in de voorstad Gwacheon. Waarschijnlijk zullen het CIO een rechtbank dan om Yoons formele arrestatie vragen. Anders komt de president na 48 uur op vrije voeten.
Buiten de presidentiële residentie reageerden Yoons aanhangers op zijn aanhouding door zijn naam te scanderen. Ook zwaaiden zij met Zuid-Koreaanse en Amerikaanse vlaggen en riepen ze op tot de arrestatie van oppositieleider Lee Jae-myung.
Elders in Seoul gingen tegenstanders van Yoon de straat op om hun opluchting over de aanhouding te uiten. Toen doordrong dat de politie het complex van de president was binnengedrongen, ging gejuich op.
De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft Elon Musk aangeklaagd vanwege het te laat melden van de aankoop van meer dan 5 procent van de aandelen Twitter in maart 2022, ruim een half jaar voordat hij het platform overnam. Dat melden internationale persbureaus in de nacht van dinsdag op woensdag op basis van gegevens van de federale rechtbank in Washington.
Volgens de SEC kon Musk door het te laat melden doorgaan met het kopen van aandelen tegen kunstmatig lage prijzen. Hij zou minstens 150 miljoen dollar te weinig betaald hebben.
Aandeelhouders moeten binnen tien kalenderdagen melden als ze een belang van meer dan 5 procent verwerven in een bedrijf. Musk deed dat pas elf dagen na de deadline toen hij al meer dan 9 procent van de aandelen Twitter had verworven. Nadat dat bekend werd schoot de koers van Twitter met meer dan 27 procent omhoog.
Schikkingsvoorstel
Vorige maand deed de SEC een schikkingsvoorstel in de zaak, maar daar is Musk niet op ingegaan. De toezichthouder wil nu dat hij een boete krijgt en de onterecht behaalde winst terugbetaalt.
Volgens zijn advocaat Alex Spiro heeft Musk niks verkeerd gedaan. „Iedereen ziet wat voor een schijnvertoning dit is”, schrijft hij in een e-mail aan persbureau Reuters.
Elon Musk nam uiteindelijk in oktober 2022 na maanden van getouwtrek Twitter over voor 44 miljard dollar en doopte dat later om in X. Mede dankzij dat platform heeft hij inmiddels een belangrijke rol op het politieke toneel zij aan zij met aankomend president Donald Trump.
Lees ook deze boekrecensie
Zodra Elon Musk en zijn ‘schurken’ Twitter binnenstappen, volgen de bizarre anekdotes elkaar op