N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina wil 400 tot 500 miljoen euro per jaar bezuinigen. Hoeveel banen daardoor verloren gaan, is nog niet bekend.
Het kantoor van FrieslandCampina in Leeuwarden. Het zuivelbedrijf staat voor een reeks bezuinigingen. Foto Jacob van Essen/ANP
Zuivelbedrijf FrieslandCampina wil vanaf 2026 jaarlijks 400 tot 500 miljoen aan kosten wegsnijden, waarvan al een significant deel volgend jaar moet worden behaald. Daarbij gaat een nog onbekend aantal banen verloren. Dat kondigde de coöperatie vrijdagochtend aan.
FrieslandCampina schrijft dat in de gehele onderneming kosten moeten worden bespaard, maar dat het zwaartepunt bij de ondersteunende functies ligt. „De besparingen zullen leiden tot herstructurering en banenverlies”, aldus het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Amersfoort heeft. „De 400 tot 500 miljoen euro kostenbesparingen betreffen geen sluiting van productielocaties.”
Dure zuivelproducten
Bij het bedrijf, een van de grootste zuivelproducenten ter wereld, werken 22.000 mensen. Hoeveel banen verloren gaan en waar precies, wordt medio december bekendgemaakt. Dan moet ook bekend worden hoeveel de besparingsoperatie zelf kost.
Een deel van de kostenbesparingen zijn volgens het bedrijf, waarvan de winsten worden uitgekeerd aan de 15.137 deelnemende boeren, nodig om de inflatie te compenseren. De resterende „margeverbetering” zal evenredig worden verdeeld tussen investeringen in groei en het verhogen van de nettowinst.
FrieslandCampina boekte in het eerste halfjaar een 94 procent lagere nettowinst van 8 miljoen euro. De omzet steeg juist licht naar 6,9 miljard euro. Het bedrijf heeft er last van dat het dit jaar nog een hoge melkprijs moet betalen aan de aangesloten melkveehouders, terwijl tegelijkertijd de marge op de verkoop van zuivelproducten in de eerste helft van 2023 tegenviel. Consumenten kiezen minder vaak voor dure zuivelproducten door de hoge inflatie.
In Vlissingen begint óf eindigt de spoorlijn: het is maar hoe je het ziet, zegt burgemeester Bas van den Tillaar. Evenals Den Helder – dat ook kampt met veel criminaliteit – ligt de Zeeuwse stad in een uithoek van het land. En in die buitenpost waren afgelopen anderhalf jaar opvallend veel schietincidenten.
Op zondag 22 juni was het weer zover in Vlissingen. ’s Nachts raakte een 22-jarige man gewond toen hij werd beschoten op zo’n vijftig meter van de haven, aan het eind van een kade met – gelukkig – lege terrassen. Later diezelfde dag, rond 13.00 uur, werd een 44-jarige man dodelijk getroffen door een schot, nadat hij voor een Jumbo in een vechtpartij verwikkeld was geraakt.
Bij beide incidenten waren jongeren betrokken. In het havengebied riep volgens de politie een jonge man het slachtoffer naar zich toe, waarna werd geschoten. Vermoedelijk vanaf een fatbike, liet de politie weten. Een zeventienjarige verdachte is inmiddels vrijgelaten. Voor de dodelijke schietpartij bij het supermarktfiliaal werd een 22-jarige man vastgezet. Beide incidenten zouden voortkomen uit ruzies in de privésfeer.
Burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen Foto Tobias Kleuver / ANP
Wapenbezit
Sinds vorig jaar stapelen de schietpartijen in Vlissingen zich op. Na juni staat de teller op vijftien. De gemiddelde leeftijd van de verdachten – voor zover bekend – is 25 jaar.
„Dit soort lijstjes maken mij kwaad”, zegt burgemeester Van den Tillaar wanneer hij binnen op z’n werkkamer in het stadhuis wordt geconfronteerd met de leeftijden van de vermeende schutters. Buiten mogen agenten nu met regelmaat preventief fouilleren op wapenbezit. Van den Tillaar riep in september 2024 een groot deel van Vlissingen uit tot veiligheidsrisicogebied na een reeks schietpartijen. „Een heel, heel harde maatregel”, vindt de burgemeester, die de maatregel niettemin afgelopen maart verlengde tot september 2025.
Van den Tillaar riep in september 2024 een groot deel van Vlissingen uit tot veiligheidsrisicogebied na een reeks schietpartijen
In het eerste halfjaar, lieten politie en het Openbaar Ministerie aan Omroep Zeeland weten, werden tijdens 24 controledagen duizend personen gefouilleerd en honderd wapens in beslag genomen, waarvan 21 tijdens 29 huiszoekingen. Over welke aantallen het gaat sinds de verlenging in maart, kunnen beide partijen nog niet delen.
Het vaakst trof de politie steekwapens aan, in dat eerste halfjaar. „Soms vinden we bij heel jonge gastjes al messen”, zegt de burgemeester, „al zie je dat niet alleen in Vlissingen.” Ook bijvoorbeeld Rotterdam kampt op jaarlijkse basis met verscheidene steekincidenten.
Lees ook
Die oude olietankers bij Vlissingen op weg naar Rusland? ‘Zo gevaarlijk dat je als inspectie wel móét ingrijpen’
Conflict
Van den Tillaar maakt zich ook kwaad over de landelijke lijstjes waarop Vlissingse jongeren hoog scoren. Vorig jaar werden alleen in Heerlen verhoudingsgewijs meer jongeren tot 23 jaar verdacht van een misdrijf dan in Vlissingen, volgens het CBS. Over hetzelfde jaar staan de Vlissingse jongeren bovenaan als het gaat om alleen misdrijven met (vuur)wapens.
Hoe komt dat? Daar kan Van den Tillaar niet precies z’n vinger achter krijgen. Volgens de burgemeester is Vlissingen (45.755 inwoners) een gemeente met „grootstedelijke problematiek”. Nergens in Zeeland is zo veel armoede. En de haven maakt Vlissingen interessant voor de georganiseerde misdaad.
Daarnaast lijken tien incidenten in Vlissingen verband met elkaar te houden, liet het OM aan Omroep Zeeland weten: „Het gaat om een langlopend conflict waarbij beide groepen vuurwapens bezitten.” Op de vraag of de schietpartijen in juni voortkwamen uit die onenigheid, geeft het OM geen antwoord.
Een direct verband met drugssmokkel of andere georganiseerde misdaad, durft Van den Tillaar niet te leggen. Wel heeft hij opgevangen dat jongeren in opdracht van criminelen een opleiding in logistiek en transport zouden volgen, zodat ze vanuit bedrijven kunnen meewerken aan drugssmokkel. „Ik sluit niets uit als het om de criminele sector gaat. Er is onbeperkt geld en veel creativiteit. Als wij in de haven ondermijning aanpakken, zullen zij andere wegen zoeken.”
Bloemen voor de Jumbo in Papegaaienburg, waar een 44-jarige man werd doodgeschoten. Foto Merlin Daleman
Oud-leerling
Om te voorkomen dat jongeren wapens op zak hebben, voert de gemeente Vlissingen gesprekken met basisscholen, middelbare scholen en mbo-opleidingen over voorlichting en kluisjescontroles. Ook lopen dit jaar twee extra jongerenwerkers rond in kwetsbare wijken. Ze organiseren ook activiteiten in buurtcentra en sportzalen. Mochten jongeren tegen de criminaliteit aanschuren, dan kunnen ze persoonlijk worden begeleid.
Buurtteams Vlissingen, waaronder het lokale jongerenwerk valt, en het Scheldemond College wilden vanwege de gevoeligheid van het onderwerp niet in gesprek met NRC over jeugdcriminaliteit. Op deze middelbare school deed zich in maart nog een gewelddadige confrontatie voor tussen een oud-leerling, diens vader en personeelsleden.
„We hebben veel gepraat en gepeuterd in Den Haag, tevergeefs”
Voor preventie van jeugdcriminaliteit krijgt de gemeente drie jaar een bijdrage van het Rijk: driemaal 500.000 euro, van juli 2024 tot juli 2027. Daarmee valt Vlissingen onder de tijdelijke regeling van het programma Preventie met Gezag, net als negentien andere gemeenten. Net op tijd, vindt Van den Tillaar, voor „een noodzakelijke reparatie”.
Zijn gemeente komt niet in aanmerking voor langdurige staatssteun om jeugdcriminaliteit te voorkomen, die krijgen 27 andere gemeenten wel. De drempel voor deelname ligt op minstens tachtigduizend inwoners. „Dat heb ik nooit begrepen”, zegt Van den Tillaar. „Als je kijkt naar de relatieve cijfers, had Vlissingen al lang mee moeten doen. We hebben veel gepraat en gepeuterd in Den Haag, tevergeefs. Ik vind het een verkeerde beslissing.”
Lees ook
Belgische politie arresteert recordaantal drugsuithalers in Antwerpen, helft is Nederlander
Zelf dacht ik bij dat magistrale honderdste doelpunt van Vivianne Miedema aan Dennis Bergkamp. Een Britse journalist naast me op de perstribune kon zich erin vinden.
Andries Jonker vergeleek zijn spits na de wedstrijd tegen Wales met een andere grootheid van weleer: Marco van Basten. „Dat onberekenbare. Ook van de buitencategorie.” De bondscoach dacht dat Miedema met rechts zou uithalen, maar ze kapte naar links. Toen dacht hij: schiet nou! Maar nee, ze kapte nog een keer en schoot de bal toen diagonaal in de verre hoek.
Van Basten, zei Jonker, „deed ook dingen met de bal, waarvan ik dacht: ‘leg m nou af!’ Maar dan draaide hij om z’n as en dan lag ie in de kruising.”
Er was nóg een moment zaterdagavond in Luzern dat mij aan een legendarische actie uit de rijke geschiedenis van de Oranje-mannen deed denken. De crosspass van Veerle Buurman, met links over zeker vijftig meter op Danielle van de Donk, die rechts voorin liep – waaruit de 2-0 ontstond. Dat was toch Frank de Boer!? Met zijn fenomenale pass op Dennis Bergkamp op het WK van 1998?
De volgende dag dacht ik iets anders: dit soort vergelijkingen is verleidelijk, maar niet oké. We moeten de speelsters van dit Nederlands elftal niet langs de meetlat leggen van mannelijke helden uit het verleden.
Het vrouwenvoetbal staat pas echt op eigen benen als de iconen van nu het referentiekader zijn voor toekomstige talenten. Dat we dan bij hoogstandjes op de volgende grote toernooien zullen spreken van een ‘Miedemaatje’ of een ‘Veerle Buurman-trap’.
De Belgische politie heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een recordaantal vermoedelijke drugsuithalers in het havengebied van Antwerpen gearresteerd. In totaal gaat het om 168 gearresteerden, onder wie een opvallend groot aandeel Nederlanders, aldus de Belgische Federale Politie: naast 57 Belgen arresteerde de scheepsvaartpolitie 83 Nederlanders.
Samen met de haven van Rotterdam, is Antwerpen de belangrijkste poort voor cocaïnesmokkel van voornamelijk Latijns-Amerika naar West-Europa. Hoewel het vaak om jonge mensen gaat, spelen uithalers een belangrijke rol in deze keten.
Voor een paar duizend euro breken zij in op het havengebied om illegale drugs uit containers te halen. Volgens de Belgische politie rekruteren criminele organisaties bewust kwetsbare jongeren om deze riskante klussen op te pakken. Onder de gearresteerden waren 37 minderjarigen, van wie 22 afkomstig uit Nederland.
Het aantal keren dat er vorig jaar drugs gevonden werd in Antwerpen is toegenomen ten opzichte van eerdere jaren, en toch is de totale hoeveelheid onderschepte cocaïne opnieuw sterk afgenomen. Ging het in het eerste halfjaar van 2023 nog om recordhoeveelheid van meer dan 43.000 kilo, is dat nu slechts 16.000 kilo. De Belgische politie vermoedt dat criminele organisaties geraffineerder te werk gaan. Mogelijk verschepen de organisaties hun drugs in kleinere hoeveelheden, om risico’s te spreiden.
Lees ook
Deze ‘drugsoorlog’ is geen Vlaams onderonsje – Nederlanders spelen prominente rol