Friesch Dagblad decimeert redactie, volgend jaar nog maar 11 voltijdbanen over

Regionale journalistiek Het Friesch Dagblad gaat zich nog meer richten op de christelijke en regionale identiteit. Voor nationale en internationale berichtgeving gaat de krant vaker kopij overnemen van mede-Mediahuis-titels als De Telegraaf en NRC.
Het gebouw van Mediahuis Noord in Leeuwarden.
Het gebouw van Mediahuis Noord in Leeuwarden. Foto ANP/Hollandse Hoogte/De Vries Media

De redactie van het Friesch Dagblad krimpt volgend jaar van 27 naar 11 voltijdbanen (fte’s). Dat heeft het regionale christelijke dagblad maandag bekendgemaakt. De noodlijdende krant wil zich met een kernredactie gaan richten op „verhalen die de christelijke en regionale identiteit van de krant bevestigen”. Hoofdredacteur Ria Kraa noemt de ingreep noodzakelijk vanwege het teruglopende aantal abonnees. Nog zo’n achtduizend mensen hebben een abonnement op het dagblad en het aantal digitale abonnees blijft achter.

Het is nog niet bekend welke redacteuren zullen vertrekken. Hoofdredacteur Kraa spreekt van „een pittige verandering die zeer doet”. De 11 fte’s die overblijven zullen zich vooral op regionaal nieuws en achtergronden richten. Voor nationaal en internationaal nieuws gaat de krant vaker kopij overnemen van onder andere De Telegraaf en NRC, maar ook van de De Leeuwarder Courant: allemaal media die net als het Friesch Dagblad onderdeel zijn van het Mediahuis. De redactie zal wel blijven kiezen welke kopij wordt overgenomen, verzekert Kraa.

Het Friesch Dagblad stamt uit 1903, toen de krant werd opgericht door de Vereniging Friesch Dagblad, inmiddels een soort ambassadeur van de krant die meedenkt over haar koers. Tien jaar terug – destijds met 35 redacteuren en een oplage van 14.000 – vroeg het Friesch Dagblad aan de eigen lezers om de krant financieel uit de brand te helpen. Het dagblad kampte met grote schulden. Die operatie slaagde niet de vereniging besloot de krant onder te brengen bij de NDC mediagroep, die in 2020 werd overgenomen door Mediahuis Noord.

Lees ook: Ook de digitale lezer wil de krant ‘uit’ hebben