‘Friends’-acteur Matthew Perry overleed aan ‘acute effecten van ketamine’

Friends-acteur Matthew Perry is overleden aan „de acute effecten van ketamine”, een krachtig verdovend middel dat op experimentele basis wordt gebruikt om depressie en angststoornissen te behandelen. Dat staat in het vrijdag openbaar gemaakte rapport van de lijkschouwer in Los Angeles, melden Amerikaanse media.

Het middel, dat wordt gebruikt voor algemene anesthesie bij operaties maar ook als recreatieve drug, zorgde er in combinatie met andere factoren voor dat de 54-jarige acteur het bewustzijn verloor en verdronk in zijn bubbelbad, aldus het rapport van de Los Angeles County Medical Examiner.

De Amerikaans-Canadese acteur, die wereldberoemd werd als Chandler Bing in de populaire sitcom Friends, werd op 28 oktober levenloos aangetroffen in de jacuzzi van zijn huis in Los Angeles. Korte tijd later werd hij dood verklaard. Volgens de politie waren er geen aanwijzingen van een misdrijf.

Infusietherapie

Uit toxicologisch onderzoek is gebleken dat ketamine, een kortwerkend verdovingsmiddel met hallucinogene eigenschappen, in het lichaam van Perry aanwezig was in een hoog niveau, ruim binnen band van hoeveelheden die doorgaans worden gebruikt voor algemene anesthesie.

Bekenden van Perry hebben aan onderzoekers verteld dat de acteur ketamine-infusietherapie onderging, een experimentele behandeling die wordt toegepast om depressie en angststoornissen te behandelen. Maar zijn laatste behandeling, anderhalve week voor zijn dood, zou het hoge niveau van ketamine in zijn lichaam volgens het rapport niet verklaren.


Lees ook
Voor altijd Chandler Bing in ‘Friends’, de koning van de droge humor en sarcastische oneliners

Matthew Perry op het toneel in 2003 in Londen.

Andere factoren die hebben bijgedragen aan Perry’s dood zijn verdrinking, kransslagaderaandoeningen en de pijnstiller buprenorfine, die wordt gebruikt voor de behandeling van opioïdengebruik. Er zijn geen sporen gevonden van andere stoffen als alcohol, methamfetamine, cocaïne, heroïne of fentanyl.

Perry was open over zijn jarenlange worsteling met drugs- en alcoholverslaving. Volgens bekenden van de acteur ging het de afgelopen periode beter met hem.



Leeslijst