Het was de gemeente die in de lokale verkiezingen in België de meeste aandacht trok: de plaatselijke afdeling van het radicaal-rechtse Vlaams Belang, Forza Ninove, had in oktober in Ninove een absolute meerderheid bemachtigd. Dinsdag werd bijna de hele top van Forza Ninove gearresteerd, op verdenking van verkiezingsfraude. Zes van de acht verdachten kwamen aan het einde van de dag vrij, de twee anderen werden woensdag vrijgelaten.
„Halve clan rond Guy D’haeseleer opgepakt”, kopte Het Nieuwsblad na de actie van de federale politie. D’haeseleer is leider van Forza Ninove en de populaire en omstreden burgemeester van de gemeente. Zijn partij was al sinds 2012 de grootste in Ninove, een stadje met 40.000 inwoners te westen van Brussel. In oktober haalde hij 47,5 procent van de stemmen binnen, in zetels leidde dat tot een nipte, absolute meerderheid. Het scheelde 107 stemmen, anders was de achttiende zetel niet binnengehaald en was D’haeseleer mogelijk geen burgemeester geworden.
Er waren meteen twijfels over de rechtmatigheid van de verkiezingen, omdat er ongekend veel met volmachten was gestemd: liefst 7 procent van het totaal aantal stemmen. Er deden veel geruchten de ronde in de gemeente, onder meer dat er geronseld was in een woonzorgcentrum.
Lees ook
Lees ook Het Vlaamse Ninove krijgt een radicaal-rechts bestuur, mét de stiefdochter van de burgemeester
Ziektebriefjes
De Belgische justitie begon een onderzoek en nam alle volmachtformulieren in beslag. De vraag was of kiezers waren benaderd volmachten af te geven, wat verboden is, en of er vervalste doktersbriefjes waren gebruikt. Bij de verkiezingen in oktober gold voor het eerst niet meer de stemplicht, maar bij het afgeven van een volmacht moesten kiezers wel aantonen daarvoor een reden te hebben, zoals een buitenlands verblijf of een medische reden. Voor dat laatste was een doktersverklaring nodig.
„De volmachten en de ziektebriefjes zijn allemaal geanalyseerd, dat was een intensief onderzoek. Op basis van die analyse is het deze ochtend tot een actie gekomen”, zei een woordvoerder van het parket van Oost-Vlaanderen. Volgens Belgische media vond justitie een groot aantal identieke doktersverklaringen waarin alleen de naam was veranderd.
De acht verdachten maken allen deel uit van de lokale partijtop. Het gaat om schepenen (wethouders) en (kandidaats-)raadsleden. Malika Sclacmender is de bekendste: zij is stiefdochter van D’haeseleer en woont bij hem. Ze werd in december als 20-jarige benoemd tot schepen van Jeugd, Sport en Dierenwelzijn. Zij zat woensdagmorgen nog in hechtenis.
Guy D’haeseleer is niet gearresteerd. Hij geniet onschendbaarheid omdat hij ook Vlaams parlementslid is. In april heeft voor onbepaalde tijd zijn ambt van burgemeester neergelegd omdat hij moet herstellen van een levertransplantatie. Voor de verkiezingen riep hij kiezers op om met volmacht te stemmen als ze niet naar de stembus konden komen, maar hij heeft het ronselen altijd ontkend. Vlaams Belang-leider Tom van Grieken sprak dinsdag van „een georkestreerde heksenjacht en politieke intimidatie’’. „Dit kan rechtstreeks komen uit het boekje van Poetin en Rusland.”
Hoe lang de Belgische justitie nog onderzoek zal doen en wanneer het besluit over vervolging van verdachten wordt genomen, is onbekend. Volgens de Vlaamse minister Hilde Crevits van Binnenlandse Bestuur blijft de uitslag van de verkiezingen geldig.
