Franse schilder Françoise Gilot (1921-2023) gaf Picasso de bons

Françoise Gilot (1921-2023) De Franse kunstenaar Françoise Gilot was tien jaar lang de muze van Picasso. Ze groeide uit tot een feministisch icoon.

Françoise Gilot bij een expositie van haar werk in Milaan in 1965.
Françoise Gilot bij een expositie van haar werk in Milaan in 1965. Foto AP

De Franse kunstenaar Françoise Gilot deed op 20 september 1953 iets wat geen vrouw eerder had gedaan. Na tien jaar beëindigde ze haar liefdesrelatie met Pablo Picasso, de Spaanse kunstschilder met de vele eega’s en maîtresses.

Gilot, die dinsdag op 101-jarige leeftijd in haar woonplaats New York overleed, deed in 1964 letterlijk een boekje open over haar ex: ze schreef de memoires Life with Picasso.

Cover van ‘Life with Picasso’ van Françoise Gilot

„Geen vrouw verlaat een man als ik”, zei Picasso volgens Gilot toen zij de relatie verbrak. Een man zo beroemd en rijk als hij de bons geven, Picasso kon er volgens Gilot met zijn verstand niet bij. Hij zei tegen haar: „Denk je dat mensen ooit belangstelling voor je zullen hebben? Als je denkt dat ze in je geïnteresseerd zijn, is dat alleen maar uit nieuwsgierigheid naar iemand die zo intiem met mij is geweest.”

Haar boek over Picasso groeide uit tot een internationale bestseller. Bewonderaars van de Spaanse grootmeester verketterden Gilot om haar openhartigheid. In feministische kringen groeide Gilot juist uit tot een heroïsche figuur.

Françoise Gilot werd op 26 november 1921 geboren in Neuilly-sur-Seine, een chique voorstad van Parijs. Na een filosofie- en rechtenstudie ging ze schilderen. In 1943 had ze haar eerste tentoonstelling toen Picasso, die met zijn minnares Dora Maar uit eten was, zich in een Parijs’ restaurant aan Gilot liet voorstellen. Zij was 21, hij 62. Een jaar later kregen ze een verhouding waaruit twee kinderen voortkwamen: Claude Picasso, de huidige beheerder van de nalatenschap van de kunstenaar, en Paloma Picasso, de mode- en juwelenontwerpster. Na de publicatie van het boek van Gilot wilde Picasso zijn kinderen niet meer zien.

Kubisme

Als kunstenaar verwierf Gilot met de jaren steeds meer succes. De kubistische stijl die zij in de vroege jaren vijftig verkende, veranderde geleidelijk in een abstracte stijl met felle kleuren.

Ze trouwde tweemaal. Haar tweede echtgenoot was een viroloog die een van de eerste polio-vaccins ontwikkelde. In de jaren tachtig verhuisde ze naar New York.

De Franse kunstenaar Françoise Gilot (1921-2023) in een schildersatelier in 1952.
Foto AFP

In 2012 organiseerde Gagosian, een van de grootste galeries ter wereld, de expositie Picasso and Françoise Gilot: Paris-Vallauris 1943-1953, de eerste tentoonstelling met het werk van de voormalige geliefden. De expositie oogstte enthousiast reacties.

Gilot keek regelmatig terug op de tijd waarin ze optrok met Picasso en zijn vrienden, kunstenaars als Chagall, Braque, Matisse en Giacometti. Competitie voelde ze niet, wel hielpen de contacten haar om te groeien. Dat zei ze vorig jaar toen The New York Timeshaar vanwege haar 100ste verjaardag opzocht. Door hun aandacht gaven de andere kunstenaars haar een zekere mate van zelfvertrouwen, zei Gilot. „Ik besefte: als zij zo groot zijn, dan ben ik niet zo klein.”

Kunstwerken van Françoise Gilot op een tentoonstelling in Chemnitz in november 2011.
Foto EPA/Hendrik Schmidt