Franse journalist vrijgelaten die vastzat wegens lekken ‘staatsgeheimen’

Persvrijheid De na haar arrestatie en een huiszoeking weer op vrije voeten verkerende Ariane Lavrilleux, schreef in 2021 over de betrokkenheid van Franse inlichtingendiensten bij bombardementen van de Egyptische regering op de eigen bevolking.
Demonstratie tegen de arrestatie van de Franse journalist Ariane Lavrilleux.
Demonstratie tegen de arrestatie van de Franse journalist Ariane Lavrilleux. Foto Isabelle Wesselingh / AFP

De Franse journalist Ariane Lavrilleux die dinsdag werd gearresteerd door de binnenlandse inlichtingendienst DGSI is weer vrijgelaten, meldt persbureau AFP. Volgens haar werkgever Disclose was ze onterecht opgepakt.

Lavrilleux schreef in 2021 op basis van gelekte documenten over de betrokkenheid van Franse inlichtingendiensten bij bombardementen van de Egyptische regering op de eigen bevolking. Het Franse ministerie van Defensie diende na de publicatie van de artikelen een klacht in wegens „schending van het nationale defensiegeheim”.

Daaropvolgend onderzoek van inlichtingendienst DGSI leidde deze week uiteindelijk tot haar arrestatie, waarbij ook haar woning werd doorzocht. Disclose sprak van een „onacceptabele” aanval op de persvrijheid. Ook journalistenvereniging RSF en Amnesty International waren uiterst kritisch op de handelswijze van de Franse autoriteiten.

Secretaris-generaal Agnes Callamard van Amnesty International noemde het „huiveringwekkend dat bijna twee jaar na onthullingen dat Frankrijk mogelijk medeplichtig is aan executie van honderden mensen in Egypte, de journaliste die de wreedheden aan de kaak stelt het doelwit is – en niet de verantwoordelijken.”