Franse immigratiewet afgeschoten in parlement, nederlaag voor regering-Macron

Het Franse parlement heeft een streep gezet door de beladen immigratiewet waarmee de Franse regering enerzijds illegale migratie wilde beteugelen en anderzijds migranten in Frankrijk wilde laten integreren. Een motie om de wet te verwerpen, ingediend door linkse parlementariërs, kreeg een nipte meerderheid achter zich.

Le Parisien noemt de motie, die werd ingediend en goedgekeurd nog voordat men de kans kreeg om over het voorstel te debatteren, „een zeer zware politieke nederlaag” voor de Franse president Emmanuel Macron en zijn regering. De regering hoopte voorafgaand aan de stemming nog de centrumrechtse Les Républicains achter zich te krijgen, maar zij steunden de motie tot afwijzing ook.

‘Geregulariseerd’

Met het wetsvoorstel, dat bestaat uit 27 artikelen, moet immigratie in Frankrijk onder controle gebracht worden, en moeten huidige migranten in Frankrijk beter integreren op de arbeidsmarkt. Zo zouden migranten, die zonder papieren werken, met het wetsvoorstel „geregulariseerd” worden, zodat zij onder meer in sectoren met arbeidstekorten aan de slag kunnen. Migranten die misdrijven plegen, zouden juist sneller uitgezet moeten worden.

Van zowel rechts als links kwam er kritiek op het wetsvoorstel, dat werd ingediend door onder meer de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Zijn positie wordt na de stemming ter discussie gesteld door verschillende parlementariërs. Toch is het niet volledig uitgesloten dat de wet er doorheen komt: de Senaat kan zich er opnieuw over buigen of een speciale parlementscommissie kan er nog een keer naar kijken.


Lees ook
Franse regering wil links én rechts tevreden stellen met nieuwe immigratiewet

<strong>In Frankrijk wonen naar schatting vierhonderdduizend tot een miljoen ongedocumenteerde migranten</strong>, van wie velen werken. Deze man uit Mali toont zijn toegangskaart voor de bouwplaats waar hij illegaal werkte voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/franse-immigratiewet-afgeschoten-in-parlement-nederlaag-voor-regering-macron.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst