Woedende Franse boeren hebben zich de afgelopen uren in woord en gebaar gericht tegen de overheid, die in hun ogen te weinig doet aan de te lage inkomens en hoge regeldruk. Als uiting van de onvrede lieten de boeren op verschillende plekken aarde, banden, mest, stro, vossenhuiden en een kop van een zwijn achter. Volgens Franse media moesten milieubelangenclubs, overheidsgebouwen en een onderzoeksinstituut het ontgelden.
Deze week staan de acties in het teken van „alles wat het leven van de boer hindert”. Daarmee willen verschillende boerenactiegroepen, met soms uiteenlopende belangen, een zo algemeen mogelijk actiepunt verdedigen. Milieuactivisten zijn kritisch op de Franse politie, die onvoldoende zou optreden tegen de bedreigingen en agressie. Donderdag zijn meerdere aangiften gedaan tegen het geweld.
Vrijhandelsakkoord
Franse boeren voeren sinds vorige week actie, bijvoorbeeld door snelwegen te blokkeren. Naast de eerdergenoemde redenen speelt ook onvrede een rol over het ophanden zijnde vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en verschillende Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen. Dat regelt onder meer lagere importheffingen tussen de EU en Zuid-Amerikaanse landen. Franse boeren vrezen oneerlijke concurrentie van Zuid-Amerikanen, die goedkoper kunnen verbouwen én met minder milieunormen te maken hebben.
Ook in de Franse politiek is de consensus dat het Mercosur-verdrag nadelig uitpakt voor de boeren in eigen land. De Franse president Emmanuel Macron heeft zich eerder al uitgesproken tegen de handelsafspraken. Deze week schaarden zowel de Assemblée Nationale als de Senaat zich achter de regering door zich er ook tegen uit te spreken.
Binnen de EU heeft Frankrijk echter weinig medestanders — en het land kan een deal niet in z’n eentje blokkeren. De Europese Commissie hoopt volgende maand al een akkoord te sluiten. De komende weken probeert Frankrijk andere landen nog voor zich te winnen, maar de kans dat het plan sneuvelt is klein.
Milieuclubs
Naast woede over het EU-handelsverdrag en de landelijke overheid, richten boeren zich ook op milieuclubs, die eveneens kritisch zijn op het voorgenomen handelsakkoord. In Parijs verzamelden zich zo’n honderd betogers bij het nationale onderzoeksinstituut voor landbouw; daarbij oproepend tot oplossingen om de landbouwindustrie te redden in plaats van kritische rapporten te publiceren. In de stad Manche presenteerden andere betogers een poster met de tekst „laat ons met rust”.
Franse boeren demonstreerden begin dit jaar ook al wekenlang. In reactie daarop kondigde de Franse regering tientallen maatregelen aan om de boerenstand tegemoet te komen. Maar de meeste beloften zijn nog niet waargemaakt — gevolg van het plotselinge aftreden van de regering afgelopen juni. Bij de onvrede speelt ook mee dat de boeren dit jaar lijden onder vogelgriep en extreme regenperioden, of juist droogte op andere plekken.
Lees ook
Franse boeren voelen zich in de kou gezet door regering en vrezen Mercosur-verdrag
Met medewerking van Floor Bouma.