Frans echtpaar dat een Afrikaans miljoenenmasker voor 150 euro verkocht, krijgt geen schadevergoeding

De Franse antiekhandelaar die voor 150 euro een Afrikaans masker kocht van een bejaard echtpaar en het daarna voor ruim 4 miljoen euro verkocht op een veiling hoeft het echtpaar geen schadevergoeding te betalen. Dat heeft een Frans gerechtshof dinsdag in hoger beroep bepaald. Het echtpaar had de antiquair beticht van oplichting.

Het juridisch geschil deed al veel stof opwaaien. Het echtpaar ruimde een vakantiewoning op en verkocht wat voorwerpen die in 1917 uit Gabon waren meegenomen door de grootvader van een van het paar, een voormalige koloniale bestuurder in Afrika. Bij de verkochte spullen zat een houten masker, dat volgens het echtpaar waardeloos was.

In maart 2022, negen maanden na de verkoop, las het echtpaar in de krant dat het masker op een veiling in Montpellier voor 5,25 miljoen euro (inclusief veilingkosten) was verkocht, een veelvoud van de richtprijs. Het bleek te gaan om een zeldzaam masker van kaashout van de Fang, een etnische groep in West-Afrika, waarvan nog slechts tien exemplaren bekend zijn.

Geen schadevergoeding

Het echtpaar voelde zich bedrogen en zocht contact met de handelaar. De antiquair stelde dat hij pas later besefte hoe waardevol het masker was. Hij bood het paar ter compensatie het oorspronkelijke taxatiebedrag van het veilinghuis aan, een bedrag van 300.000 euro, een aanbod dat werd geweigerd en dat de handelaar introk toen het bejaarde stel hem aanklaagde.

Volgens de rechter had het echtpaar zelf beter onderzoek moeten doen naar de waarde van het masker. Bovendien is de antiekhandelaar niet gespecialiseerd in Afrikaanse kunst en kon hij volgens de rechter niet worden geacht de waarde van het masker te kennen toen hij het aankocht. En dus hoeft de aankoop niet te worden teruggedraaid en heeft het echtpaar geen recht op een schadevergoeding.



Leeslijst