
Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zullen gaan samenwerken bij de inzet van hun nucleaire arsenalen. Daarmee denken beide landen Europa beter te beschermen tegen „extreme dreigingen”. Dat historische besluit hebben de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Keir Starmer donderdag bekendgemaakt aan het slot van een driedaags bezoek van Macron aan het VK.
De enige twee Europese kernmachten willen daarmee een krachtige reactie geven op de groeiende bedreiging van de veiligheid in Europa, in een tijd waarin bovendien onzekerheid bestaat over de koers van de Verenigde Staten, hun belangrijkste militaire bondgenoot en vanouds de nucleaire beschermheer.
Het is voor het eerst dat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de eventuele inzet van kernwapens coördineren. Macron en Starmer ondertekenden donderdagochtend de Northwood Verklaring, waarin het nucleaire samenwerkingsverband is vastgelegd. Het document is vernoemd naar het hoofdkwartier van de Britse strijdkrachten, waar Macron en Starmer elkaar ontmoetten.
Analisten beschouwen het nucleaire samenwerkingsverband als een „aardverschuiving” in met name het Franse nucleaire beleid; de Fransen opereren al decennia volstrekt onafhankelijk, ook van de NAVO, als het gaat om nucleaire afschrikking. „Dit is zo revolutionair dat hierna net zo goed de hel kan bevriezen”, schreef de Finse defensie-analist Minna Ålander van Chatham House donderdag over de nucleaire samenwerking tussen beide landen.
Veiligheid van Europa
„Als enige nucleaire mogendheden in Europa en als leiders binnen de NAVO spelen wij een cruciale rol in het behouden van vrede en veiligheid op dit continent”, zei Starmer. „Vanaf vandaag zullen onze tegenstanders weten dat elke extreme dreiging jegens dit continent zal worden beantwoord door onze twee naties.”
Analisten beschouwen het nucleaire samenwerkingsverband als een ‘aardverschuiving’ in met name het Franse nucleaire beleid
Beide landen blijven wel zelfstandig beslissen over de inzet van kernwapens. „Onze nucleaire machten zijn onafhankelijk, maar ze kunnen samenwerken en significant bijdragen aan de algehele veiligheid van de Alliantie, en aan de vrede en stabiliteit van de Euro-Atlantische regio”, zo staat in de verklaring.
Overigens wordt Rusland niet genoemd in de verklaring, noch de Russische oorlog tegen Oekraïne. Maar duidelijk is dat het VK en Frankrijk de afgelopen jaren nader tot elkaar zijn gekomen, vooral op militair gebied, vanwege de massale Russische invasie in Oekraïne en de ‘schaduwoorlog’ die Moskou voert in heel Europa, met sabotage-acties en andere grootschalige verstoringen.
Amerikaanse atoomparaplu
De Europese landen van de NAVO werden de afgelopen decennia als vanzelfsprekend beschermd door de Amerikaanse ‘atoomparaplu’, als afschrikking tegen Russische dreiging op het Europese continent. Sinds het aantreden van Donald Trump als president is echter twijfel ontstaan of Europa nog wel kan rekenen op de Amerikanen. In lijn met de conventionele defensieplannen van de overige NAVO-landen besluiten Londen en Parijs nu ook op nucleair gebied te streven naar meer Europese zelfstandigheid.
Trump heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gezegd dat Europa verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn eigen veiligheid. Ook laat hij doorgaans in het midden of de VS Europa daadwerkelijk te hulp zullen schieten mocht een van de NAVO-partners worden aangevallen. Volgens artikel 5 van de NAVO wordt een gewapende aanval op één of meer lidstaten beschouwd als een aanval op alle 32 lidstaten.
Sinds de grootschalige Russische oorlog tegen Oekraïne zijn in verschillende landen in Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland en Polen, vragen gerezen over de Europese nucleaire afschrikking die Rusland van verdere agressie af moet houden. President Macron heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gezegd dat het Franse nucleaire arsenaal ook een rol kan spelen om veiligheidszorgen in andere Europese landen weg te nemen.
Ruim vijfhonderd kernkoppen
Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk volgen op dit moment hun eigen beleid op het gebied van kernwapens. Terwijl het Britse kernwapenarsenaal is gericht op de bescherming van het hele NAVO-grondgebied, onder leiding van de Amerikanen, heeft Frankrijk altijd vastgehouden aan een strikt onafhankelijke koers als het gaat om de inzet van kernwapens. De Fransen beschikken over een arsenaal van 290 kernwapens, die kunnen worden gelanceerd vanuit onderzeeërs en bommenwerpers.
Het VK beschikt over 225 kernkoppen. De Britse kernwapens kunnen op dit moment alleen worden gelanceerd vanuit onderzeeërs, die worden geleverd door de Amerikanen. Daardoor kan Londen zijn kernwapens niet volledig onafhankelijk inzetten. De Britse regering maakte onlangs bekend dat het land ook kernwapens wil kunnen lanceren vanuit de lucht. Londen kondigde vorig maand aan twaalf F-35A’s aan te schaffen, Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die kernwapens kunnen dragen. De Nederlandse luchtmacht vliegt ook met die toestellen en maakt deel uit van een groep NAVO-landen die kunnen putten uit een poule van Amerikaanse kernbommen, die onder meer liggen opgeslagen op luchtmachtbasis Volkel.
Nieuwe kruisraketten
De Britse en Franse regeringen hebben ook besloten nieuwe, gemoderniseerde kruisraketten te laten bouwen door de Europese wapenfabrikant MBDA. Het gaat om verbeterde versies van de Brits-Franse Storm Shadow/Scalp-kruisraketten, die beide landen de afgelopen jaren hebben geleverd aan Oekraïne. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat Frankrijk weer nieuwe kruisraketten aanschaft.
De Oekraïners hebben de afgelopen jaren enkele honderden Storm Shadow/Scalp-raketten ingezet in de oorlog, vooral tegen Russische doelen ver achter de frontlinies in de bezette delen van Oekraïne. Zo werd in september 2023 onder meer het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sevastopol succesvol aangevallen met deze kruisraketten, die een bereik hebben van zo’n 250 kilometer.
De Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu roemde deze week de kwaliteiten van de raket, die volgens hem „zijn effectiviteit heeft bewezen in hoog-intensieve, moderne oorlogvoering, in doorslaggevende situaties”. Zowel de Franse als de Britse voorraden van deze raketten zijn de afgelopen jaren fors geslonken als gevolg van de leveringen aan Oekraïne.
