Frankrijk zet drones en honden in aan Italiaanse grens om migranten tegen te houden

Migratie Via de Italiaanse grensstad Ventimiglia willen migranten die naar Italië zijn gereisd Frankrijk binnenkomen. Frankrijk probeert dat volgens Italiaanse autoriteiten tegen te houden met drones en verscherpte controles.
Een helikopter vloog dinsdagochtend over het gebied rondom grensstad Ventimiglia.
Een helikopter vloog dinsdagochtend over het gebied rondom grensstad Ventimiglia. Foto Carlo Alessi/EPA

Frankrijk heeft drones en honden ingezet rond de Frans-Italiaanse grensstad Ventimiglia om migranten tegen te houden. Dat melden Italiaanse media dinsdag. Via Ventimiglia willen veel migranten die naar Italië gereisd zijn Frankrijk binnenkomen, om vervolgens verder te reizen naar een land in Noord-Europa. Dinsdag ging de teller van het totale aantal migranten dat dit jaar in Italië arriveerde over de 131.000.

Frankrijk zet de drones volgens Italiaanse autoriteiten in om van bovenaf migranten in de gaten te houden. Ook een helikopter vloog dinsdagochtend over het gebied. Franse autoriteiten verscherpen bovendien de controles op treinen vanuit Italie met bestemming Frankrijk. Wandelpaden in heuvelachtige gebieden die Frankrijk met Italië verbinden, worden strenger gecontroleerd dan normaal. Steeds meer migranten zouden de grens tussen Italie en Frankrijk proberen over te steken, niet bij officiële grensovergangen maar door heuvel- of bergpaden te beklimmen.

Lees ook: In het ‘Calais van Italië’ wordt een kat-en-muisspel gespeeld tussen politie en vluchteling. ‘Ze gaan toch niet mijn vingerafdrukken nemen?’

Flavio Di Muro, burgemeester van de noordelijke Liga van Ventimiglia, reageert woedend op de Franse maatregelen. „Sinds 2015 ben ik getuige geweest van de eenzijdige sluiting van de grens. Dat is een afwijking van Schengen.” In de Schengenzone geldt vrij verkeer van mensen en goederen. Het Schengenverdrag is „zoals ik me herinner, een overeenkomst waarop het beginsel van Euopa is ontstaan”.