Four Tops-zanger Duke Fakir overleden

Zanger Abdul „Duke” Fakir, het laatste nog levende lid van het Amerikaanse Motown-kwartet de Four Tops, is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn huis in Detroit aan hartfalen. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt, melden Amerikaanse media. De Four Tops wordt beschouwd als een van de meest succesvolle soulformaties van de jaren zestig.

Fakir richtte de groep in 1953 op, samen met Levi Stubbs, Renaldo „Obie” Benson en Lawrence Payton, die hij kende van de middelbare school in Detroit. Lokaal werd het viertal al snel zeer populair, maar een doorbraak volgde pas tien jaar later, met het tekenen van een contract bij het destijds nieuwe Motown Records.


Lees ook

Metselen met stemmen: The Four Tops kunnen het nog

‘Sugar Pie Honey Bunch’:  Abdul ‘Duke’ Fakir (83, zittend) met drie jongere Four Tops

Zeer succesvol

Het uitkomen van het iconische nummer Baby I Need Your Loving in 1964 was het startschot voor een zeer succesvolle periode voor de Four Tops. In de drie jaren die volgden, scoorde het kwartet elf top-20-hits en twee nummer-1-hits: I Can’t Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch) (1965) en Reach Out I’ll Be There (1966).

Andere bekende nummers, vaak over liefde en verdriet, zijn onder meer Baby I Need Your Loving (1964), Ask the Lonely (1964), Standing in the Shadows of Love (1967) en Bernadette (1967). In de jaren zeventig en tachtig volgden nog enkele hitjes, maar de gloriejaren van daarvoor zouden ongeëvenaard blijven.

Fakir was het laatste nog levende lid van de groep. Tussen 1997 en 2008 stierven de drie anderen aan kanker. Toch wilde Fakir niks weten van stoppen: in een andere zangformatie bleef hij tot een maand voor zijn dood optreden. Hij laat een vrouw, zes kinderen en dertien kleinkinderen achter.