Fotomuseum Den Haag koopt ‘keurcollectie’ uit oeuvre Eva Besnyö

Fotomuseum Den Haag heeft een grote collectie foto’s verworven van de Hongaars-Nederlandse fotografe Eva Besnyö (1910-2003). Dat heeft het museum maandagmiddag met een persbericht bekendgemaakt.

Het gaat om 431 afdrukken die door Besnyö zelf of onder haar toezicht zijn gemaakt. Tezamen vormen de foto’s „een keurcollectie uit haar werk”, aldus het persbericht. De verzameling, die in het bezit was van de dochter van Besnyö, bevat onder andere het bekende portret van het Hongaarse jongetje met een cello op zijn rug, portretten van kunstenaarsvrienden zoals schilder Charley Toorop en diverse straatgezichten met het voor haar zo kenmerkende schaduwspel.

Pionier

Besnyö, die in 1910 in Boedapest werd geboren, begon op haar zestiende met fotograferen. Zij gaf de eerste fotolessen aan haar buurjongetje in de Hongaarse hoofdstad, Endre Friedmann, die later als Robert Capa wereldberoemd werd met zijn oorlogsfoto’s. In 1930 emigreerde Besnyö naar Berlijn, om een jaar later vanwege de opkomst van de nazi’s naar Amsterdam te verhuizen.

In Nederland groeide Besnyö uit tot een van de pioniers van de Nieuwe Fotografie, die zich kenmerkt door een moderne, experimentele aanpak en een focus op alledaagse onderwerpen. Begin jaren zeventig legde zij zich toe op het vastleggen van acties van Amsterdamse feministen van met name de Dolle Mina, een actiegroep waarbij zij zich ook had aangesloten.

Met de verwerving, mogelijk gemaakt door diverse particuliere giften en het Erik Bos Fonds (voor fotografie), heeft het museum nu de grootste collectie Bes-nyö’s in Nederland. Eind 2025 wijdt het Fotomuseum Den Haag een retrospectief aan haar werk.


Lees ook
Een open oog voor het huiselijke, het alledaagse