Fotograaf Lisa Hu wilde weten: hebben Chinese migranten in Nederland eindelijk hun plek gevonden?

De krachten tegen de totstandkoming van deze fotoserie zijn groot. De kracht van het vooroordeel, bijvoorbeeld. Die wint het bijna altijd van de nieuwsgierigheid. Want we kennen ze toch allang, de Chinezen in Nederland? Restauranthouders! Verschaffers van sambal!

En al wint de nieuwsgierigheid het, dan stuit je op de geslotenheid van de Chinees-Nederlandse gemeenschap. De maker van deze foto’s, Lisa Hu, ondervond het zelf. Voor elk model dat ze voor dit project fotografeerde, zeiden er twee anderen nee. Vijftig nee’s, al met al. Dat Hu zélf Chinees-Nederlands is, maakte kennelijk niet veel uit. Ze hoefden gewoon niet zo nodig. Kwestie van cultuur, denkt Hu. „Je moet je klein houden, wordt je in China geleerd.” En voor meisjes, zegt ze, geldt dat al helemaal.

Juist daarom wilde Hu deze foto’s maken. „Vrouwen overal ter wereld moeten harder strijden dan mannen om een plek in de maatschappij te bemachtigen”, zegt ze. Hu wilde weten: hebben vrouwelijke Chinese migranten hun plek in Nederland gevonden?

Het project was ook persoonlijk. Veertiger Lisa Hu zelf kwam als tiener naar Nederland en voelt zich er als geboren Chinese nog altijd niet echt thuis. Maar China is zo veranderd dat ze daar ook niet meer past. De fotografie ontdekte ze pas een paar jaar geleden. Ze raakte er zo aan verslingerd dat ze de Fotovakschool en daarna de Fotoacademie deed, al runde ze tegelijkertijd fulltime een snackbar. En ze voedde met haar man twee zoons op. Hu miste standaard het laatste lesuur in Amsterdam, ze racete terug naar de frituurpan in Zwijndrecht. Waarom doe je dit jezelf en je gezin áán, vroegen Chinees-Nederlandse mannen én vrouwen haar. Lisa Hu heeft inmiddels het antwoord op die vraag gevonden. In de fotografie, dáár voelt ze zich thuis.

De eerste vrouw die ze vastlegde was Hu Zhaodi, de tante van haar schoonvader, destijds 99 jaar oud en inmiddels over de honderd. Ze verruilde China voor Singapore in de eerste helft van de twintigste eeuw en eind jaren zestig Singapore voor Nederland. Ze verkocht met haar man pinda’s op straat en belandde daarna in het restaurantwezen. Inmiddels is ze terugverhuisd naar Singapore.

Hu Zhaodi, 99 jaar oud ten tijde van de foto en inmiddels 101, verruilde China voor Singapore in de eerste helft van de twintigste eeuw en eind jaren zestig Singapore voor Nederland. Ze belandde in het restaurantwezen. Onlangs verhuisde ze terug naar Singapore.
Foto Lisa Hu
Cui Xun stelt haar kunst, schilderijen onder meer, tentoon in een stalletje voor verkoop op een Arnhemse markt. Ze woont in Nederland sinds 2011. Aanvankelijk sprak ze Engels, later Nederlands, en dat had een merkbaar verschil, vertelde ze aan fotograaf Lisa Hu, in hoe Nederlanders haar bejegenden: niet langer als ‘toerist’.
Foto Lisa Hu


Qi Hui moet haar loopbaan in Nederland, en eerder haar studie, combineren met de zorg voor haar zoon, die zijn zicht verloor als gevolg van een tumor bij zijn oog.
Foto Lisa Hu

Lisa Hu fotografeerde en interviewde een schoonmaakster, een Rotterdams-Chinese kunstenaar, een acupuncturist, een ornitholoog-in-wording. Een dansschoolhouder wilde niet op de foto, een oud-diplomaat wel, een handvol Amsterdamse hoteleigenaren niet, een ballerina wel.

Ze durfde steeds dichterbij te komen. De tattoos van bachelorstudent economie in Rotterdam Cai Chanshi bevielen haar ouders in China slecht. Wil je misschien je shirt uittrekken, vroeg Lisa Hu haar, zodat ik ze goed kan zien? „Zoiets had ik in het begin echt niet gevraagd”, zegt ze.

De fotografie mondde uit in haar afstudeerproject. Titel: A Proper Place. Ze exposeerde een dagje hier en een dagje daar, drukte de interviews af in een stijlvol boek en de foto’s op meterslange zijderollen volgens oude Chinese traditie. En toen werd het stiller dan ze hoopte. Meer aandacht kreeg het nieuws van half maart dat een op de drie Nederlanders uit het oosten en zuiden van Azië wordt gediscrimineerd. Van de Chinese Nederlanders is dat een op de twee. ‘Ching Chang Chong’, krijgen ze naar hun hoofd geslingerd, ‘Ni Hao!’, ‘Loempia’ en ‘Sambal Bij’.

Lisa Hu’s werk vervult tal van behoeftes, alleen moeten de mensen die nog gaan voelen.

Li Xuanqi studeerde aan de TU Eindhoven, haar kinderen groeien bi-cultureel op. “Ik vertel hen: anders dan hun Nederlandse vriendjes spreken ze Chinees – geweldig! En anders dan Chinese leeftijdsgenoten spreken ze Nederlands – hoe cool!”
Foto Lisa Hu
Foto Lisa Hu


Foto Lisa Hu
Cai Chanshi studeert economie in Rotterdam. Haar tattoos bevielen haar ouders in China slecht, maar ze raakten gewend aan het idee.
Foto Lisa Hu


Foto Lisa Hu