Fotograaf Erwin Olaf onverwachts overleden

1959-2023 De portretten van Erwin Olaf gingen de wereld over. Woensdag werd bekend dat de fotograaf onverwachts is overleden, enkele weken na een longtransplantatie.
Erwin Olaf is beroemd om zijn portretten.
Erwin Olaf is beroemd om zijn portretten. Foto Koen van Weel/ANP

De beroemde Nederlandse fotograaf Erwin Olaf is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat meldt persbureau ANP woensdag op basis van zijn management. Het overlijden komt enkele weken na een longtransplantatie. „Hij was aan het opknappen, maar werd plots onwel en reanimatie mocht niet baten”, schrijft zijn familie in een verklaring.

Olaf stond bekend om zijn portretten, die er soms uitzien als een filmstill en soms als een vakkundig belicht mugshot. Een deel van zijn werk is sterk seksueel getint, zoals zijn eerste zelfportret, waar Olaf met sperma op zijn gezicht poseert. Tegen NRC zei hij dat hij bij later werk de beweegreden achter zijn zelfportretten is gaan begrijpen: „Ik ben therapie aan het bedrijven.”

Naast zelfstandig werk maakte Olaf commercieel werk, zoals voor telefoonfabrikant Nokia, biermerk Heineken en automaker BMW. Ook de meest recente staatsieportretten van het koninklijk echtpaar zijn van de hand van Erwin Olaf.

Voor zijn werk kreeg Olaf een reeks prijzen en titels, waaronder een lidmaatschap van de Akademie van Kunsten, de Johannes Vermeerprijs in 2011 en een eremedaille voor Kunst en Wetenschap afgelopen maart. Zijn dubbeltentoonstelling in Den Haag was in 2019 de best bezochte foto-expositie ooit in Nederland.

Lees ook Erwin Olaf over 33 jaar zelfportretten: ‘Je verandert vooral geestelijk’