Formule 1 gaat af door loszittende straatputdeksel in Las Vegas

Het veelvuldig gehypte nieuwe Formule 1-evenement in Las Vegas is donderdag (Amerikaanse tijd) al na acht minuten tot stilstand gekomen. Tijdens de eerste vrije training voor de grand prix, waarin de Formule 1 omgerekend meer dan 500 miljoen euro heeft geïnvesteerd, kwam op de beroemde Strip een straatputdeksel los. Die verwoestte de onderkant van de Ferrari van Carlos Sainz. Ook Estban Ocons Alpine liep schade op. Daarop besloot de wedstrijdleiding dat het niet veilig was om de sessie te hervatten.

Hoe het nu verder moet, is de vraag. Voordat er ook maar een meter gereden mag worden, moeten eerst alle straatputdeksels op het 6 kilometer lange circuit gecontroleerd en opnieuw vastgelijmd worden. De tweede vrije training staat gepland voor 9.00 uur Nederlandse tijd. Nog onduidelijk is of de werkzaamheden voor die tijd zijn afgerond, en zo niet, of er vandaag dan überhaupt nog F1-wagens op het circuit te zien zullen zijn.

Twee dingen maken het incident extra pijnlijk: dat de inwoners maandenlang enorme hinder hebben ondervonden van alle werkzaamheden aan het stratencircuit – voorlopig voor acht minuten race-actie dus – en dat voor de Formule 1 juist van deze race veel afhangt. Las Vegas moet het kroonjuweel op de F1-kalender worden, een evenement dat in spektakel, luxe en extravagantie alle andere grands prix overtreft. Daar komt voorlopig dus nog weinig van terecht.

Putdeksels zijn op stratencircuits altijd een punt van aandacht, omdat de F1-wagens aan onderkant zo veel zuiging creëren dat ze de deksels kunnen lostrekken. Niet bekend is of dat ook in Las Vegas het geval was. Zeker is alleen dat Sainz het deksel raakte en nog een paar honderd meter doorreed, een sleepspoor op het asfalt achterlatend, voordat hij ter hoogte van het Bellagio-casino tot stilstand kwam. Vertwijfeld bekeek de Spanjaard de schade aan de onderkant van zijn auto, toen deze op een takelwagen werd gehesen.

Carlos Sainz stapt uit zijn kapotte Ferrari.
Foto Sem van der Wal/ANP