FNV volgt CNV: vakbonden schorten acties vroegpensioen op

De FNV heeft vrijdagavond besloten om stakingen voor een verbeterde en permanente zwaarwerkregeling voorlopig op te schorten. De Stakingsraad van de vakbond heeft onderhandelaars tot 1 december gegeven om met een oplossing te komen voor het vroegpensioen, een regeling voor mensen die langdurig zwaar werk doen. „Lukt dat niet, dan volgen vanaf 1 december zwaardere stakingen dan die in september”, zegt Piet Rietman, pensioen-onderhandelaar van de FNV in een persbericht.

Eerder liet vakbond CNV al weten geplande acties over de regeling op te schorten. De vakbond zei vrijdag voldoende vertrouwen te hebben in het bereiken van een oplossing en kondigt voorlopig geen nieuwe stakingen aan. De politievakbonden zeggen vooralsnog hun stakingen voort te zetten.

Tijdelijke maatregel

Mensen met een zwaar beroep hebben nu nog recht op een uitkering als zij vervroegd met pensioen gaan, tot zij de AOW-leeftijd bereiken. Zij kunnen maximaal drie jaar voor hun pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken. De huidige vroegpensioenregeling was een tijdelijke maatregel en loopt eind 2025 af.

Begin september wezen de vakbonden een nieuw voorstel van het kabinet nog af. De partijen waren het oneens over wat een ‘zwaar beroep’ precies inhoudt. Minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum (NSC) vond de aankondiging van CNV bemoedigend en spreekt van constructieve gesprekken, zo schrijft ANP.

De huidige regeling geldt volgens het het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor zo’n 2,9 miljoen mensen. Het is onbekend hoe veel van hen in aanmerking komen voor een vervroegd pensioen- toch gingen ruim 25.000 werknemers de afgelopen drie jaar via de maatregel met vroegpensioen.

Een alternatief is er vooralsnog niet, waardoor de vakbonden in september actie voerden. „Onze stakers zijn bereid om hun collega’s nogmaals op te trommelen voor een grotere stakingsronde, als die betere deal er niet komt,” aldus Rietman.