FM-frequenties gaan voor 152,8 miljoen naar Talpa, DPG Media, BNR, Mediahuis en Financial News Radio

Veiling Vijf bedrijven hebben de veiling om de negen commerciële FM-frequenties gewonnen. Het lijkt erop dat het Kink niet is gelukt een plek te bemachtigen.
De meeste gevestigde zenders wilden de veiling liever uitstellen.
De meeste gevestigde zenders wilden de veiling liever uitstellen. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Talpa, DPG Media, BNR, Mediahuis en Financial News Radio hebben de veilingen voor de negen FM-frequenties gewonnen. Dat heeft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat, VVD) vrijdag bekendgemaakt. De commerciële radioveiling heeft in totaal 152,8 miljoen euro opgebracht.

Kink, de alternatieve radiozender die aandrong op de veiling, grijpt daarmee naast een zender. En ook Slam! en Sublime zullen het zonder FM-frequenties moeten doen.

De opvallende nieuwkomer is Financial News Radio. De oprichter van dat bedrijf is de Amsterdamse ondernemer Joost Zuurbier, die ook miljoenen .tk-domeinnamen gratis heeft weggegeven. Het bedrijf heeft met een fonds samen met andere financiers het relatief lage bedrag van 6,1 miljoen euro voor de FM-plek neergeteld. Zuurbier gaat het radiostation zelf niet leiden, zegt hij tegen NRC.

De nieuwe verdelingen zijn vanaf 1 september van kracht. Ze lopen tot 2035, zei minister Adriaansens vrijdag. „Want je moet een periode hebben waarin bedrijven hun investering kunnen terugverdienen.”

Op de twee plekken die Mediahuis heeft gewonnen, zullen volgens ANP Radio Veronica en 100% NL te horen zijn. Veronica kan blijven omdat Mediahuis de zender recent heeft overgenomen van Talpa. Het kabinet wilde dat één bedrijf maximaal drie FM-vergunningen kon krijgen.

Eerste veiling in twintig jaar

Talpa-topman Paul Römer zegt in een verklaring blij te zijn met duidelijkheid „na een intensieve periode vol spanning en onzekerheid”. Over het nieuws dat Radio 538, Radio 10 en Sky Radio in de lucht blijven is hij „ontzettend verheugd”.

„Hoewel we liever drie licenties verkregen hadden, zijn we blij met de uitkomst van de veiling”, zegt Tom Klerkx, audiodirecteur van Mediahuis. „Sublime en Slam! krijgen naast Nostalgie en Sunlite, alle kansen om zich vanaf 1 september verder te ontwikkelen als DAB+-radiostations.” Op de digitale DAB+-frequenties is meer ruimte voor zenders, maar FM heeft meer luisteraars.

Lees ook Het riool van het internet loopt via Amsterdam en Tokelau. ‘Domeinen die gratis weggegeven worden, trekken ellende aan’

Kink wilde ook een plek op de FM-band, maar de gevestigde commerciële radiozenders vonden dat een veiling kort na de coronacrisis voor te veel financiële risico’s zou zorgen. De rechter gaf Kink gelijk, waarna Adriaansens besloot door te gaan met de veiling. Die begon deze dinsdag voor het eerst in twintig jaar.

Met medewerking van Eppo König en Bart Hinke.

Lees ook Weg vrij voor strijd om commerciële FM-licenties

Correctie: in een eerdere versie van dit stuk stond dat Slam! eigendom van Talpa is. Dat klopt niet: de eigenaar is Mediahuis. Hierboven is dat aangepast.