Flitsend lachen en vooral goed poetsen

Trend Tandsieraden zijn helemaal terug van weggeweest. Linette van Vlodrop verkent de huidige rage.

Foto Getty Images
Foto Getty Images

Op een zonnig terras zie ik een serveerster breed lachend afrekenen, uit mijn ooghoek een glinstering, alsof ze plots uit een tandpastareclame komt wandelen. „Gewoon met nagellijm”, legt ze uit, terwijl ze haar voortanden met gezette nepdiamantjes in de vorm van een vlinder toont.

Begin jaren nul waren tandversieringen – tooth gems – een onmiskenbare trend, naast naveltruitjes en tattoo-kettinkjes. Na de grill (een rij met doorgaans gouden en/of met diamanten bezette meestal voortanden) en de gouden tand is ook de tanddiamant weer terug van weggeweest.

Tandjuweeltjes

Artiesten als zangeres Sophie Straat, fotomodel Hailey Bieber en Dua Lipa tonen regelmatig hun tandjuweeltjes aan het grote publiek. Ook de Amsterdamse tandarts Puck Portengen ziet de vraag naar tandjuweeltjes toenemen. Het materiaal waar een tooth gem van is gemaakt, is meestal plastic, en er zijn verschillende vormen en kleuren zoals hartjes en imitatiediamantjes. Maar soms gaat het ook over echte diamanten of 18 karaat gouden symbolen zoals sterretjes.

Tandversieringen zijn niet de allernieuwste rage: de eerste van dit type decoraties stammen uit de tijd van de klassieke Mayacultuur (van 200-900) waarbij de tanden werden voorzien van juwelen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook tandversieringen gevonden bij overblijfselen van Vikingen.

Is het geen culturele toe-eigening als een wit persoon een tandjuweel draagt, vroeg Vogue eerder dit jaar aan de Amerikaanse race, gender en media-professor Charisse L’Pree Corsbie-Massay. Antwoord: Iedereen mag tandjuwelen dragen, maar wees je bewust van je eigen vooroordelen.

Tandartsen waarschuwen dat een tandversiering het beste door een tandheelkundige kan worden geplaatst en verwijderd

Inmiddels duiken er, zeker in Amsterdam, steeds meer salons op die het plaatsen van tanddiamanten aanbieden. Het plaatsen van een tandjuweeltje kost daar gemiddeld tussen de 25 en 40 euro, maar sommige draagsters, meestal zijn het vrouwen, plaatsen de ‘juwelen’ ook zelf.

Tandartsen waarschuwen jongeren dat een tandversiering het beste door een tandheelkundige kan worden geplaatst en verwijderd. Tanden kunnen anders beschadigd worden of verkleurd raken, zegt ook tandarts en influencer Merel Beks op TikTok.

Het aanbrengen van een tandjuweel gebeurt op dezelfde wijze als het plaatsen van een slotje bij een slotjesbeugel. De gehele behandeling duurt zo’n vijf minuten . Een tanddiamantje kan gedurende zes maanden tot soms wel twee jaar gedragen worden.

Het is alleen wel van belang dat men goed blijft poetsen, zodat er geen verkleuringen ontstaan, stelt tandarts Portengen. Als iemand zijn juweel doorslikt, is dat volgens haar vrij onschuldig, het ding volgt meestal de natuurlijk weg naar de uitgang. Maar tot dat gebeurt, is er die flitsende glimlach.