‘Flexibele havik’ Rubio mag Trump-diplomatie gaan leiden

De gekozen presidentskandidaat Donald Trump heeft senator Marco Rubio (53) woensdag aangewezen als zijn aanstaande minister van Buitenlandse Zaken. De beroepspoliticus uit Florida moet uitvoering gaan geven aan Trumps isolationistische beleid en diens belofte de oorlogen in Oekraïne en Gaza snel te beëindigen. De benoeming is een beloning voor Rubio’s – recente – loyaliteit en een signaal aan China. Dat is het land waar Rubio, die Cubaanse wortels heeft, zich het meest druk over maakt. NAVO-bondgenoten zullen niet ongelukkig zijn met hem.

In tegenstelling tot Trumps andere benoemingen op internationale posten heeft Rubio zich altijd geprofileerd op buitenlands beleid. Daarbij heeft zich een windvaan getoond. Rubio kwam in 2011 naar Washington als aanhanger van de populistische Tea Party-beweging, maar ontpopte zich snel tot conventionele, conservatieve senator wat betreft financiële degelijkheid en steun aan internationale interventies. Hij leidde zelfs een tweepartijeninitiatief om het immigratiebeleid zo te hervormen dat illegale migranten kans op staatsburgerschap zouden krijgen.

Dat plan had hij laten varen voordat hij in 2016 een mislukte gooi deed naar de Republikeinse presidentskandidatuur. Zijn campagne werd gekenmerkt door gekibbel met concurrent Trump. De latere president noemde hem „kleine Marco”. Die maakte op zijn beurt grappen over Trumps kleine handen en vond hem een „oplichter”.

Al voor de verkiezingen van 2016 bekeerde Rubio zich tot het trumpisme. Hij is de Republikeinse leider de afgelopen jaren trouw gebleven, onder andere door het op televisie telkens voor hem op te nemen. Rubio werd eerder dit jaar genoemd als potentiële vicepresident, maar legde het af tegen J.D. Vance. Ook zonder Rubio op het stembiljet heeft Trump het verbluffend goed gedaan onder latino mannen.


Lees ook

Zijn latinokiezers horen heel wat anders als Trump migranten hekelt

Een van de talrijke kerken in tapijtenstad Dalton in Georgia.

Isolationisme met mate

Vanuit het meest radicale MAGA-kamp (Make America Great Again) van Trumps entourage werd negatief gereageerd op de eerste geruchten over Rubio’s benoeming. Dit smaldeel ziet liever de radicalere Richard Grenell, eerder Trumps ambassadeur in Duitsland, aan het hoofd van de diplomatie.

Sinds Trump zijn partij overnam heeft Rubio interventionisme ingeruild voor isolationisme, maar met mate. Zolang er geen Amerikaanse soldaten worden uitgezonden, is Rubio nog altijd een ‘havik’ en voor verregaande inmenging met internationale conflicten. Ook heeft hij zich onder het mom van mensenrechten sterk gemaakt voor bestraffende sancties tegen China, Rusland en Venezuela.

Over hard (handels)beleid tegen China bestaat weinig onenigheid onder Republikeinen. Ook wat betreft steun aan Israël is de partij eensgezind. Rubio ziet de oorlog in Gaza en de duizenden Palestijnse kinderen en vrouwen die daar door het Israëlische leger gedood zijn als „100 procent de schuld van Hamas”. Hij heeft zich uitgesproken tegen een staakt-het-vuren.


Lees ook

Het toekomstige buitenland-team van Donald Trump: anti-Chinees en pro-Israëlisch

Fox News-tv-presentator Pete Hegseth moet de baas van het Pentagon worden.

Wat betreft de oorlog in Oekraïne onderscheidt Rubio zich van Trump, Vance en andere partijgenoten die Vladimir Poetin geweldig vinden. Rubio noemde Poetin eerder een oorlogsmisdadiger en heeft de invasie van Oekraïne veroordeeld. Al stemde hij tegen het laatste grote steunpakket voor het land, want „we financieren een patstelling, en die moet tot een einde komen”. Rubio mag nu zelf gaan onderhandelen over de vredesovereenkomst die hij voor ogen ziet. Tegen zender NBC zei hij in september. „Ik zou me prettig voelen bij een deal die een einde maakt aan deze vijandelijkheden en die volgens mij gunstig is voor Oekraïne. Wat betekent dat ze hun eigen soevereiniteit houden, dat ze geen satellietstaat of marionettenstaat worden die constant gegijzeld wordt door de Russen.”

Rubio wil het NAVO-bondgenootschap niet opblazen

Buffer tegen Trump

Rubio steunt het Amerikaanse beleid dat Europese NAVO-landen veel meer moeten bijdragen aan hun eigen verdediging. Maar hij wil het bondgenootschap niet opblazen. Hij was recent betrokken bij wetgeving die bepaalt dat het Congres, niet de president, kan bepalen of de VS zich uit de NAVO terugtrekken. Een buffer voor het geval Trump daar mee dreigt.

Sinds Trump een week geleden tot president werd gekozen, maakt hij vooral vaart met zijn benoemingen in het internationale domein. Afgevaardigde Elise Stefanik gaat de VS vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties. Afgevaardigde en oud-militair Mike Waltz wordt zijn nationaal veiligheidsadviseur. Tom Homan, oud-baas van de immigratiedienst ICE, wordt zijn ‘grenstsaar’, ook belast met uitzettingen van illegale migranten. Kristi Noem, de gouverneur van South Dakota die in haar biografie opschepte over het doodschieten van een hond, zou als minister van Binnenlandse Veiligheid verantwoordelijk worden voor de buitengrenzen. Fox News-tv-presentator Pete Hegseth, bij wie Trump vaak te gast was, is naar voren geschoven als minister van Defensie.


Lees ook

Wie is Tom Homan, de man die Trumps massadeportaties moet organiseren?

Tom Homan moet als ‘grenstsaar’ zowel de ICE als de Customs and Border Protection (CPB) gaan overzien.Foto Jonathan Ernst

Donald Trump wordt op 20 januari geïnaugureerd als de 47ste president van de VS. Hij en zijn adviseurs kunnen daarna aan de slag. Beoogde ministers zoals Rubio moeten daarna door de Senaat worden goedgekeurd.