Filippijnse oud-burgemeester moet zich verantwoorden over mogelijke banden met China

Haar koffiemok was roze, haar kleding was roze. Ze sliep onder een dekbed met Sesamstraatfiguren en als eerste checkte ze ’s ochtends de drie mobiele telefoons die bij haar in bed lagen. Daarna ging ze goedgeluimd naar een campagnebijeenkomst waar ze met iedereen selfies nam.

Het was een vrolijk beeld dat burgemeesterskandidaat Alice Guo in 2022 van zichzelf neerzette in de vlogs die ze opnam voor YouTube. Ontmoet de échte Alice Guo, schreef ze erbij. Ze werd dat jaar gekozen als burgemeester van het Filppijnse BamBan, een gemeente met 62.000 inwoners op zo’n honderd kilometer ten noorden van hoofdstad Manila.

Maandag zat ze er heel anders bij, voor een onderzoekscommissie van de Filippijnse Senaat. Gehuld in een zwart kogelvrij vest kreeg ze meermaals de vraag wie zij écht was. De voorzitter wees haar er nog maar eens op: haar vingerafdrukken waren die van een Chinese staatsburger met de naam Guo Hua Ping die in 2005 vanuit China naar de Filippijnen verhuisde. Alice Guo ontweek de vragen en bleef volhouden dat zij de dochter („liefdesbaby”) is van een Chinese vader en een Filippijnse moeder die voor haar vader zou hebben gewerkt. Opmerkelijk is dat zij vloeiend Tagalog spreekt, dat de basis vormt voor het Filippijns, maar niet de regionale taal Kapampangan.

Chinese gokkers

De senaatscommissie onderzoekt sinds mei haar mogelijke banden met Chinese misdaadsyndicaten. Bij een inval op een terrein dat deels in haar bezit was, werd een online gokfaciliteit gevonden die zich zou richten op Chinese gokkers. Vanuit hetzelfde complex zouden bovendien online oplichtingspraktijken plaatsvinden.

Guo wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn aan het witwassen van de inkomsten. Ook is tegen haar aangifte gedaan van mensenhandel, omdat onder de ongeveer 700 arbeidskrachten slachtoffers van mensenhandel zouden zijn. Drie tunnels die vanuit het complex naar buiten leidden, voedden het beeld van een criminele organisatie die over vluchtwegen wilde beschikken.

Volgens The Guardian kwam de zaak aan het rollen omdat een Maleisiër berichten naar buiten wist te krijgen. Hij was niet alleen tegen zijn zin tewerkgesteld, maar vertelde ook te worden mishandeld als hij targets niet haalde.


Lees ook

Voor een afgesneden duimtop riskeren Filippijnen en VS geen oorlog

Een Filippijns bemanningslid krijgt een medaille opgespeld twee dagen nadat hij gewond is geraakt toen Chinezen een boot van de Filippijnse kustwacht enterden op 17 juni in de Zuid-Chinese Zee.

Naast haar vermeende criminele activiteiten vrezen de Filippijnen vooral haar mogelijke banden met China. Al enige tijd lopen de spanningen tussen de twee landen op omdat China delen van de Zuid-Chinese Zee claimt die de Filippijnen als de hunne beschouwen. Het leidt geregeld tot aanvaringen en geweldsincidenten.

Voormalig burgemeester Alice Guo komt aan bij de senaat voor haar ondervraging.
Foto Joseph Vidal/EPA

Vlucht naar Indonesië

De onderzoeken van de senaatscommissie begonnen in mei, maar na enkele pijnlijke zittingen waarin Guo nauwelijks iets kon vertellen over haar jeugd in de Filippijnen, kwam zij niet meer opdagen. Over haar leeftijd bestaat onduidelijkheid, ze wordt rond de 35 geschat. De voorzitter van de senaatscommissie had eerder gesuggereerd dat de burgemeester doelgericht als agent van China naar de Filippijnen was gestuurd.

Hoewel een internationaal arrestatiebevel werd uitgevaardigd, slaagde Guo er in juli in de Filippijnen te ontvluchten. Op 3 september werd ze aangehouden in Indonesië, naar verluidt omdat ze één van de drie telefoons die ze altijd bij zich had, was blijven gebruiken.

Indonesië leverde haar uit aan de Filippijnen, waar ze vrijdag arriveerde. De senaatscommissie grilde haar maandag ook over de manier waarop zij erin was geslaagd het land te ontvluchten, wat als blamage wordt gezien voor de autoriteiten. Met een boot, gaf ze toe. Ondanks stevig doorvragen van de voorzitter van de senaatscommissie („Was het een kleine boot, een middelgrote boot of een hele grote boot? Dát kunt u toch wel zeggen?” ) gaf de vrouw die zich als Alice Guo presenteert hierover geen duidelijkheid. Ze ontkende alleen dat ze bij haar vlucht hulp had gekregen van Filippijnen.

Ze wilde ook niet de vermeende doodsbedreigingen aan haar adres preciseren, waardoor zij genoodzaakt zou zijn een kogelwerend vest te dragen bij de commissie. Ze zei alleen dat de bedreigingen zowel lokaal als internationaal waren.