N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Ajax-Feyenoord In het restant van de Klassieker wilde Feyenoord „nog een keer” winnen. Dat lukte, van 0-3 werd het 0-4 tegen een zwak spelend Ajax. Vlak voor de wedstrijd trad bij de Amsterdamse club rvc-voorzitter Pier Eringa terug.
Grote barsten zitten in het glas van een van de draaideuren bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena. Scherven liggen nog op de grond. Een ander deel van de entree is dichtgetimmerd met hout. Ook zwaar beschadigd als gevolg van de rellen van afgelopen zondag na de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord, die bij 0-3 werd afgebroken omdat er herhaaldelijk vuurwerk op het veld werd gegooid. Bijna de hele hoofdingang is afgezet met grote hekken.
Woensdag, enkele uren voor de hervatting zonder publiek, verzoekt de persafdeling van Ajax de geaccrediteerde media ruim op tijd te komen. Want de kans „is aannemelijk” dat de hoofdingang vanaf 13.00 uur – een uur voor de aftrap – gesloten moet worden. Dat heeft ermee te maken dat de F-side, de harde kern van Ajax, heeft aangekondigd op dat tijdstip bij het stadion actie te voeren tegen het bestuur.
Kort voor de spelers het veld oplopen, legt de speaker nog even uit dat de wedstrijd hervat wordt met een scheidsrechtersbal en dat er nog 35 minuten en vier seconden te spelen zijn. Afgelopen zondag werd het duel driemaal stilgelegd: een keer door een plastic beker op het veld en tweemaal vanwege vuurwerk – wat tot definitief staken leidde.
Hoorbaar gejuich
Bij de hervatting is er even discussie rond scheidsrechter Serdar Gözübüyük, die Ajax-aanvaller Carlos Forbs maant voldoende afstand te houden als hij de bal wil opgooien. Feyenoord eindigde zondag in balbezit en mag daarom via middenvelder Mats Wieffer de wedstrijd weer in gang zetten. Het leidt meteen tot een kans voor Feyenoord-middenvelder Quinten Timber.
Veel opgewonden geschreeuw klinkt vanaf het veld. Het valt op dat spelers bij Feyenoord elkaar nadrukkelijk coachen, waar dat bij Ajax nauwelijks gebeurt. Binnen vier minuten maakt spits Santiago Giménez al 0-4, als er achterin opnieuw grote gaten vallen bij Ajax. Het is voor het eerst in jaren dat er hoorbaar gejuich is van Feyenoorders – in dit geval stafleden en spelers – in de Johan Cruijff Arena: sinds 2009 is uitpubliek niet welkom bij de Klassieker.
Feyenoord benaderde de wedstijd als een nieuw duel, zegt coach Arne Slot na afloop. Dinsdag is de selectie ook naar een hotel gegaan om zich goed voor te bereiden. Binnen het team leefde dat ze „helemaal niks” wilde weggeven. Slot begreep dat in de appgroep met spelers, waar hij zelf niet inzit, grote drang bestond om „nog een keer” te winnen.
Veel is daar niet voor nodig. Ajax is opnieuw poreus, creëert vrijwel niks, hoewel het met een extra spits (Chuba Akpom) begint in plaats van een verdediger. Het blijft bij 0-4, de grootste zege van Feyenoord in een competitieduel bij Ajax. Daarmee verdiept de crisis; Ajax staat nu veertiende met vijf punten uit vijf wedstrijden. Het laatste duel dat Ajax won was op 24 augustus bij Ludogorets, in de play-offs van de Europa League.
De druk op coach Maurice Steijn neemt toe richting zaterdag, als Ajax op bezoek gaat bij RKC Waalwijk, dat één plaats hoger staat op de ranglijst. Ze spelen „op eilandjes”, zegt middenvelder Branco van den Boomen. „We moeten elkaar meer helpen, meer met elkaar bezig zijn.”
Feyenoord-spits Giménez, die inclusief zijn twee goals van zondag een hattrick maakte, zoekt naar aardige woorden over de rivaal: „We hopen Ajax op een hoger niveau te gaan zien.”
Bestuursraad grijpt in
De sportieve crisis wordt steeds meer een bestuurscrisis. Drie kwartier voor de wedstrijd wordt bekend dat president-commissaris Pier Eringa terugtreedt. De afgelopen week riepen fanatieke supportersgroepen herhaaldelijk op tot het vertrek van de raad van commissarissen, onder leiding van voorzitter Eringa. Met zijn vertrek is Ajax, na het ontslag van directeur voetbalzaken Sven Mislintat zondagavond, in korte tijd opnieuw een bestuurder kwijt.
Eringa, oud-baas bij spoorbeheerder ProRail en een bestuurder die een naam opbouwde van probleemoplosser, was in maart dit jaar begonnen. Hij zegt in een persbericht: „Ik ben niet doof voor de kritiek en niet blind voor de situatie waar Ajax zich nu in bevindt. Om die reden heb ik besloten om ruimte te maken voor een nieuwe voorzitter.”
De nieuwe bestuursraad van de vereniging, met 73 procent grootaandeelhouder van profclub NV Ajax, verzocht Eringa woensdagochtend op te stappen, schrijft De Telegraaf. Betrokkenen bevestigen dit tegenover NRC. Het opstappen van Eringa roept vragen op over de bestuurbaarheid van Ajax.
In de persconferentie oogt Ajax-coach Steijn vermoeid. Voor de wedstrijd zegt hij dat de afgelopen dagen „extreem” en „superhectisch” waren. „Ik denk dat we meer tijd nodig hebben om ons te verbeteren”, zegt hij na afloop. Maar het is een gegeven dat die tijd er niet is.