FD Mediagroep gaat haar beleid ten aanzien van freelancers herzien. Het bedrijf achter het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio zal vanaf 2025 minder met freelancers gaan werken en meer met (deeltijd)dienstverbanden. Dat heeft CFO Jeroen van Dijk woensdag in een e-mail laten weten aan freelancers werkzaam bij het bedrijf.
Onder freelancers in de mediasector ontstond deze zomer grote beroering toen de NOS een vergelijkbaar plan aankondigde. De NOS liet weten voor ruim tweehonderd freelancebanen een ander invulling te gaan zoeken. Aanleiding voor de beleidswijzigingen is dat de Belastingdienst vanaf 2025 strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid – werknemers die hetzelfde doen als vaste werknemers maar zonder arbeidsrechtelijke bescherming. De mediasectoren is één van de sectoren in Nederland waar veel freelancers werkzaam zijn.
FD Mediagroep benadrukt in de e-mail dat de hoeveelheid werk niet af zal nemen, maar dat de verdeling tussen freelancers en dienstverbanden zal veranderen. De organisatie biedt freelancers de mogelijkheid om over te stappen naar een dienstverband en nodigt hen uit om hierover na te denken. „Het streven is om iedereen vóór het einde van het jaar duidelijkheid te geven en de eerste helft van 2025 te gebruiken om de veranderingen in goed overleg te implementeren.”
Nieuwe situatie
Alleen bij het Financieele Dagblad zelf zijn al meer dan honderd freelancers werkzaam op wie het nieuwe beleid betrekking zal hebben, zegt hoofdredacteur Perry Feenstra. „We zijn aan het kijken hoe we met de nieuwe situatie om moeten gaan, maar het komt erop neer dat er her en der gesleuteld gaat worden aan de contracten. Iedereen weet dat dit speelt, ik heb geen grote zorgen gehoord onder onze medewerkers.”
Naast de strengere handhaving in 2025 ligt er ook een nieuwe wet voor bij de Raad van State, de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar), die eveneens schijnzelfstandigheid strenger aanpakt. Niet alle freelancers in de mediasector zijn blij met de ontwikkelingen. „Zorgelijk en veel te streng”, zo noemde journalist en podcastmaker Kick Stokvis, de nieuwe wetgeving in NRC nadat de NOS haar nieuwe beleid had aangekondigd. „Hoewel het goed is dat de wet een grote groep mensen zal beschermen, wordt het voor veel mensen moeilijk om freelancer te blijven. Journalisten die op verschillende redacties werken, zullen dat straks niet meer kunnen doen en worden opeens als schijnzelfstandigen bestempeld. Terwijl zij zichzelf als ondernemer zien en helemaal geen bescherming nodig hebben.”
Lees ook
Onrust onder freelancers in de media over nieuwe wet: ‘zorgelijk en veel te streng’