Fascinerend rechtbankdrama over linkse overvaller Pierre Goldman

‘Ik ben onschuldig omdat ik onschuldig ben”, zegt Pierre Goldman tegen de rechtbank, waarna hij uitlegt af te zien van het oproepen van karaktergetuigen over zijn morele rechtschapenheid. Dat soort getuigenissen vindt hij theatraal en in zijn geval ook „frivool”. Hij is immers een dief.

De fascinerende Franse rechtbankfilm Le procès Goldman gaat dan ook niet over zijn schuld aan het plegen van meerdere gewapende overvallen, wel over de vraag of hij twee mensen doodde bij een overval op een apotheek. Goldman claimt die fatale overval niet gedaan te hebben, de politie en openbaar aanklager denken van wel. De film van Cédric Kahn documenteert het hoger beroep van Goldman in 1976, waarbij een jury uiteindelijk het oordeel velt.

Kahn baseerde zijn film op rechtbank- en krantenverslagen uit de periode waarin Goldman de gemoederen in Frankrijk bezighield, tussen 1969 en 1976. De door Arieh Worthalter sterk gespeelde Goldman was een linkse activist die sympathiseerde en meevocht met guerrillabewegingen in onder meer Cuba en Venezuela, de studentenrevolte van mei ’68 vond hij slappe hap, dat waren verwende jongetjes die ’s avonds weer thuis gingen slapen. De film over zijn proces laat zien dat de joodse Goldman – zijn vader was een verzetsstrijder – naast idealistisch ook opvliegend is: meerdere malen drijft hij zijn advocaat tot wanhoop als hij de politie weer eens uitmaakt voor incompetente idioten of een getuige voor vuile leugenaar.

Le procès Goldman, gefilmd in modderige jarenzeventigtinten, laat het proces op kalme wijze zien, zoals Alice Diop vorig jaar in Saint Omer deed; de emoties komen van de heetgebakerde Goldman, zijn geplaagde advocaten en de rechter. En net als in Saint Omer gaat het hier naast de schuldvraag om grotere thema’s, zoals de kwestie of de Franse politie al dan niet institutioneel racistisch is en het antisemitisme in Frankrijk. Waarbij parallellen met het heden uiteraard voor het oprapen liggen.