Farmaceut Janssen van plan grootste deel vaccinafdeling te sluiten

Producent van coronaprik Hoeveel banen er op het spel staan is nog niet duidelijk. Janssen werd tijdens de coronapandemie een begrip toen het een vaccin ontwikkelde waar slechts één dosis voor nodig was.
De Leidse vestiging van Janssen, dochterbedrijf van het Amerikaanse concern Johnson & Johnson.
De Leidse vestiging van Janssen, dochterbedrijf van het Amerikaanse concern Johnson & Johnson. Foto Alexander Schippers/ANP

Het farmaceutische bedrijf Janssen is van plan zijn vaccinafdeling grotendeels te sluiten. Dat bevestigt het bedrijf — dat gevestigd is in Leiden — woensdag aan NRC na berichtgeving van De Telegraaf. Reden voor de sluiting zijn plannen van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson, dat de focus wil verleggen naar andere, innovatieve behandelmethodes.

Niet alle werkzaamheden van de afdeling zullen stoppen. Werkzaamheden die te maken hebben met hiv-medicatie en beschermingsmiddelen tegen de E. coli-bacterie zijn beide geen onderdeel van de sluitingsplannen. Welke programma’s wel stoppen is nog niet bekend. „Het is belangrijk te benadrukken dat op dit moment alleen nog de intentie is uitgesproken voor een gedeeltelijke sluiting”, aldus een woordvoerder. De sluiting is nog niet definitief: zo zullen de plannen eerst nog langs de ondernemingsraad moeten. Die heeft adviesrecht bij belangrijke organisatorische besluiten binnen een bedrijf.

Een kwart van de 2.500 Leidse medewerkers van Janssen werkt bij de afdeling infectieziekten en vaccins. Omdat de plannen nog niet uitgekristaliseerd zijn, is er nog niets te zeggen over hoeveel medewekers bij een mogelijke sluiting hun baan zullen verliezen, aldus de woordvoerder.

Tijdens de coronapandemie werd Janssen een begrip in Nederland toen het bedrijf een eigen coronavaccin ontwikkelde. Het vaccin onderscheidde zich van andere middelen omdat slechts één prik nodig was. Maar het vaccin van Janssen liep in 2021 reputatieschade op na het ‘dansen met Janssen’-initiatief van toenmalig coronaminister Hugo de Jonge. Jongeren konden één dag na het krijgen van de prik al naar clubs en cafés, terwijl het middel pas na twee weken optimaal werkte. Daardoor volgde een piek in het aantal coronabesmettingen. In hetzelfde jaar werd daarnaast ook duidelijk dat het Janssen-vaccin verschillende serieuze bijwerkingen kon hebben, waaronder trombose.