Faber zet toch druk bij gemeenten voor spreiding van asielzoekers

Gemeenten met een asielzoekerscentrum of crisisnoodopvanglocaties moeten daar voor 1 september een of twee extra asielzoekers opvangen. Dat heeft PVV-minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie vrijdag in een brief gemeld aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het doel is om het overvolle Ter Apel te ontlasten. Het zou de opvang in de Groningse gemeente enkele honderden personen kunnen schelen, zegt een woordvoerder van het COA.

In het aanmeldcentrum van Ter Apel zitten meer dan de toegestane tweeduizend asielzoekers, waarvoor het COA eerder al een dwangsommen van bij elkaar opgeteld 1,5 miljoen euro heeft betaald aan de gemeente Westerwolde. Als de situatie voor 1 september niet is opgelost, kan de gemeente opnieuw naar de rechter te stappen, waarna dan mogelijk een hogere dwangsom wordt geëist. De gemeente heeft daar eerder al mee gedreigd.

Het ministerie gebruikt geen dwang maar doet een „uiterst verzoek” om gemeenten extra asielzoekers te laten opvangen, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen ANP. Faber is juist bezig om een streep te zetten door de spreidingswet, op last van de nieuwe coalitie, vanwege het dwangmatige karakter ervan. Faber en PVV-leider Geert Wilders zijn al lange tijd grote tegenstanders van de wet, die onder het vorige kabinet werd aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Op 1 februari trad de wet in werking, maar de huidige coalitie heeft in het hoofdlijnenakkoord voorgenomen om de wet in te trekken.

Dat uiterste verzoek van Faber stuit al meteen op weerstand, blijkt uit een reactie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan ANP. Niet alleen Ter Apel maar ook andere opvangcentra zouden „voor 99,9 procent vol” zijn. Dat er geen overleg is geweest met de VNG, vindt de woordvoerder „op zijn minst merkwaardig”. In juni stemde 96 procent van gemeenten al in met een VNG-oproep aan het kabinet om de spreidingswet pas in te trekken als de asielketen op orde is. Dat zou leiden tot een groter tekort aan opvangplekken, met gevolgen voor de leefbaarheid.