Faber weigert in te stemmen met lintje voor vijf oud-medewerkers van het COA

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) verzet zich tegen de plannen om vijf oud-medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een koninklijke onderscheiding te geven. Dat bevestigt haar woordvoerder zondag tegenover persbureau ANP, na eerdere berichtgeving van De Telegraaf. Ze weigert haar handtekening te zetten onder de voordracht van de vijf, die zich als vrijwilligers inzetten voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen.

Faber weigert in te stemmen omdat het werk van de vrijwilligers „haaks staat” op haar beleid. „Ik sta voor een streng asielbeleid, want ik wil de instroom drastisch verlagen. En het aantal verblijfsvergunningen ook.”

Of de minister het lintje daarmee ook daadwerkelijk tegen zal houden, is nog de vraag. Bij de gemeente ingediende voordrachten worden, na goedkeuring van de burgemeester en de Commissaris van de Koning, beoordeeld door het zogeheten Kapittel voor de Civiele Orden. Zij brengen vervolgens advies uit aan de betrokken minister, die volgens de website van de Orden met „gerichte argumenten” moet komen om van het advies af te wijken. Fabers besluit is opmerkelijk: ministers stemmen vrijwel altijd in. Als de minister en het Kapittel er niet samen uitkomen, beslist de ministerraad.

De asielminister kan rekenen op steun van haar partijleider. Op X schrijft Geert Wilders: „Waarom zouden we mensen die meewerken aan het pamperen van asielzoekers belonen met een koninklijk lintje?” Andere politici reageren verbolgen. „Minister Faber gaat hier de grenzen van het fatsoen over. Waar zijn de waarden en normen van dit kabinet?”, reageert CDA-leider Henri Bontenbal op X. Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, noemt de beslissing van Faber „bizar, onfatsoenlijk en harteloos”. BBB-leider Caroline van der Plas schrijft op X: „Ik hoop dat dit een 1 april-grap is, maar als dat zo is, is het wel een heel slechte grap.”

Het COA zegt tegen ANP „met grote verbazing” kennis te hebben genomen van de weigering van Faber. Volgens het COA is het juist terecht als mensen die zich inzetten voor de samenleving beloond worden met een lintje en zo waardering krijgen voor hun werk. „Dat geldt voor de mensen die een lintje verdienen en voor onze medewerkers en de vele vrijwilligers waar wij enorm trots op zijn”, aldus bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker.