‘Explosie leidende theorie oorzaak Prigozjin-crash, mechanisch defect onwaarschijnlijk’

‘Explosie leidende theorie oorzaak Prigozjin-crash, mechanisch defect onwaarschijnlijk’

Een explosie heeft vermoedelijk gezorgd voor de crash van het vliegtuig waar Jevgeni Prigozjin in zat. Die voorlopige conclusie trekken Amerikaanse inlichtingendiensten, melden onder meer The New York Times en The Washington Post. Alle inzittenden, onder wie de Wagner-leider, kwamen woensdag om toen het toestel tussen Moskou en Sint-Petersburg neerstortte.

De Amerikaanse kranten spreken op basis van verscheidene overheidsfunctionarissen van een explosie „als leidende theorie”. Mogelijk werd die veroorzaakt door een bom of een ander apparaat dat in het vliegtuig was geplaatst. Ook andere theorieën zoals dat er geknoeid is met de brandstof behoren tot de mogelijkheden en worden onderzocht.

Die ‘leidende theorie’ strookt met de analyse die The New York Times maakte van vluchtgegevens en videobeelden van de crash. De steile val en het wijdverspreide puin wijst volgens de krant eerder op een explosie of het plotseling uiteenvallen van het toestel dan op een mechanisch defect.

Ook in de berichtgeving van persbureau AP rond de toedracht van het vliegtuigongeluk spreken functionarissen van een „opzettelijke explosie” als vermoedelijke oorzaak. Dat Prigozjin daarvan het doelwit was, zoals zij beweren, is volgens hen in lijn met president Poetins „lange geschiedenis van pogingen om zijn critici het zwijgen op te leggen”.

Die vergeldingstheorie wordt de afgelopen dagen steeds nadrukkelijker geopperd. Donderdag gaf de woordvoerder van het Pentagon, ook al aan dat de „eerste inschatting” vanuit Washington is dat het „zeer waarschijnlijk” is dat Prigozjin is vermoord.

Alle inzittenden van het privévliegtuig, waaronder vermoedelijk Jevgeni Prigozjin, kwamen woensdag om toen het toestel tussen Moskou en Sint-Petersburg neerstortte. Foto Natalia Kolesnikova/AFP