Explosie bij Amsterdams advocatenkantoor

Bij een advocatenkantoor in het centrum van Amsterdam is maandagochtend vroeg een explosief afgegaan. Daarbij ontstond iets na vijven ook een kleine brand, die snel werd geblust. De gevel van het pand is beschadigd: er is een raam gesprongen en een deel van de kozijnen is zwartgeblakerd.

Het gaat om advocatenkantoor Spuistraat 10, een ‘gemengd’ kantoor waarin zowel sociaal advocaten werken als commerciële advocaten. Het kantoor is actief in veel rechtsgebieden, van bestuursrecht tot familierecht tot huurrecht.

Naar een aanleiding voor de explosie is het nog gissen, zegt advocaat Anne van Schaik, die werkzaam is bij het kantoor. „De explosie is niet opgeëist en we worden ook niet bedreigd”, zegt ze tegen NRC. Volgens haar is er ook niet ingebroken in het pand.

De politie doet onderzoek naar de explosie en heeft nog geen verdachten opgepakt. Net als elders in het land neemt het aantal explosies in Amsterdam toe. In 2023 ging het om 197 explosies, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De meeste explosies vonden plaats in stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Oost, bij woningen, horecazaken en bedrijfspanden. Vorig jaar was ook al een advocatenkantoor in Den Haag doelwit van een explosie.