N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Witwassen Een langlopend witwasonderzoek naar Laura Akahoshi, die werkte bij de Californische tak van Rabobank, werd eerder dit jaar geseponeerd. Zij eist nu een schadevergoeding van 4,2 miljoen dollar.
Een voormalig bestuurder van Rabobank in Californië eist een schadevergoeding van 4,2 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) van de Amerikaanse overheid, nadat een langlopend onderzoek naar haar betrokkenheid bij witwassen eerder dit jaar geseponeerd werd. Dat blijkt uit Amerikaanse rechtbankstukken.
De vrouw, Laura Akahoshi, was van 2008 tot 2012 ‘compliance officer’ bij de Californische tak van Rabobank, die destijds uit 119 filialen bestond. In die rol was ze verantwoordelijk voor het tegengaan van witwassen binnen de bank. In de loop van 2012 promoveerde ze naar een hogere functie op het hoofdkantoor in Utrecht. Later bleek dat via een filiaal in de plaats Calexico, op de grens met Mexico, op grote schaal inkomsten van Mexicaanse drugskartels werden witgewassen. De lokale bankdirectie liet die praktijken jarenlang begaan.
Lees ook: Het witwassen bleef bij Rabobank jarenlang onder de radar
Rabobank bekende deze vergrijpen begin 2018 en schikte de zaak voor 298 miljoen dollar met de Amerikaanse justitie. Kort daarop begon de Amerikaanse banktoezichthouder OCC een onderzoek naar drie betrokken bankbestuurders, onder wie Akahoshi. De Amerikaanse zou onder meer een belastend rapport over de witwaspraktijken binnen de bank hebben achtergehouden.
Akahoshi heeft betrokkenheid bij de overtredingen altijd ontkend, en in april dit jaar besloot de OCC na vijf jaar het onderzoek naar haar rol te staken. De toezichthouder deed dat „met tegenzin”, zo noteerde The Wall Street Journal. Het onderzoek sluiten was onvermijdelijk, omdat de zaak al lang voortsleepte en Akahoshi eerder in het proces te weinig ruimte zou hebben gekregen om zichzelf te verdedigen.
In reactie op dat besluit diende Akahoshi afgelopen juni bij de OCC haar schadeclaim van 4,2 miljoen dollar in. Het bedrag zou bestaan uit de advocatenkosten en andere uitgaven die nodig waren tijdens het vijf jaar durende onderzoek, dat volgens haar advocaten „gebrekkig en ongegrond” was, en ten onrechte haar carrière heeft geschaad. De toezichthouder wees haar claim af. Daarop is zij vorige maand in beroep gegaan bij het Gerechtshof, zo blijkt uit de rechtbankstukken. Wanneer de kwestie voorkomt is nog niet duidelijk, Akahoshi’s advocaat reageerde niet op vragen. Ook Rabobank onthoudt zich van commentaar: „In de regel gaan wij niet in op zaken die individuele (oud-)medewerkers raken,” zegt een woordvoerder. Akahoshi werkt inmiddels niet meer bij Rabobank.
Nauwelijks bankiers bestraft
De zaak onderstreept hoe moeilijk het voor justitie en toezichthouders is om individuele bankiers verantwoordelijk te houden voor wetsovertredingen, zelfs wanneer de betrokken bank schuld bekent en een miljoenenschikking treft om strafvervolging af te kopen. In de VS werd na twee eerdere miljoenenschikkingen wegens witwassen – met HSBC voor 1,9 miljard dollar en Bancorp voor 600 miljoen – geen van de betrokken bankiers vervolgd.
In Denemarken besloot justitie in 2021 een reeks individuele bestuurders van Danske Bank niet te vervolgen, hoewel de bank eerder een miljoenenschikking trof en schuld bekende aan het witwassen van 200 miljard euro. Voormalig Goldman Sachs-bankier Roger Ng, eerder dit jaar veroordeeld tot tien jaar cel wegens betrokkenheid bij fraude met het Maleisische staatsfonds 1MDB, is een uitzondering.
Ook bij de Rabobank-tak in Californië besloot de Amerikaanse justitie in 2018 het onderzoek naar drie bestuurders – onder wie Akahoshi – te seponeren. Uiteindelijk kreeg vorig jaar alleen oud-topman John Ryan van toezichthouder OCC een boete van 20.000 euro en een bankiersverbod opgelegd.
In Nederland troffen eerder ING (775 miljoen euro) en ABN Amro (480 miljoen euro) schikkingen met justitie wegens het overtreden van de antiwitwaswetgeving. In beide kwesties lopen nog onderzoeken naar betrokken oud-bestuurders. In de ING-zaak droeg het Gerechtshof het Openbaar Ministerie (OM) eind 2020 op voormalig topman Ralph Hamers te vervolgen.
Bij ABN Amro merkte het OM in april 2021 drie oud-bestuurders als verdachte aan, onder wie oud-topman en voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm. Vorig jaar kwam daar een vierde verdachte bij, Kees van Dijkhuizen, die Zalm in 2017 opvolgde als hoogste baas van de bank.
Ook bij Rabobank doet het Nederlandse OM sinds eind vorig jaar onderzoek naar mogelijke witwasovertredingen. Op dit moment zijn er bij Rabobank geen individuele bankiers verdachte. Eerder bleek uit onderzoek van NRC dat de banktop sinds 2014 wist dat het beleid om witwassen tegen te gaan tekortschoot.
Het OM wil niets zeggen over de huidige stand van zaken in deze onderzoeken „omdat het onderzoek nog loopt”, aldus een woordvoerder.