Europese Unie bereikt voorlopig akkoord over strengere regels tegen geldwitwasserij

De Europese Unie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een voorlopig akkoord bereikt over strengere regels die geldwitwasserij moeten voorkomen. In een persbericht schrijft de Europese Raad dat het regelpakket Europese burgers en ook het financiële systeem moet beschermen tegen terrorismefinanciëring. De Belgische minister van Financiën, Vincent van Peteghem, schrijft dat de nieuwe regels fraudeurs, de georganiseerde misdaad en terroristen de ruimte ontzeggen om het financiële systeem te misbruiken.

Als de nieuwe regels formeel worden aangenomen door het Europees Parlement en de lidstaten, dan krijgen cryptodiensten, banken en bijvoorbeeld ook voetbalclubs en verkopers van luxegoederen grotere verantwoordelijkheden om overheden te helpen witwassen tegen te gaan. Zij krijgen de taak om melding te maken van grote — en dus mogelijk verdachte — transacties. Verwoede pogingen om Russische oligarchen sancties op te leggen, hebben de Europese Unie doen beseffen hoe goed criminelen hun vermogen weten te verbergen.

Ook de cryptomarkt komt onder de loep te liggen. Aanbieders van cryptodiensten moeten onder de nieuwe regels voortaan zorgvuldig onderzoek uitvoeren bij transacties van hoger dan 1.000 euro. Op die manier moeten ze meer te weten komen over hun consumenten, en de autoriteiten inlichten bij verdachte omstandigheden. De cryptomarkt is een walhalla gebleken voor criminelen, omdat zij nu eenvoudig en zonder tussenkomst van gereguleerde autoriteiten betalingen met cryptovaluta kunnen uitvoeren.

De Raad voor de Europese Unie en het Europees Parlement kenmerken tenslotte de voetbalwereld als een „riskante” sector. Terwijl banken al langer zijn opgezadeld met de plicht om verdachte transacties door te geven, weten voetbalclubs in veel gevallen totaal niet met wat voor partijen ze in zee zijn gegaan. Uit een recent gepubliceerd onderzoek van NRC bleek dat bijvoorbeeld Ajax en PSV in het verleden geld kregen van obscure en soms criminele Aziatische gokbedrijven. Boekenonderzoek moet voortaan aan zulke sponsordeals voorafgaan.