De Europese Unie heeft het reeds bestaande handelsakkoord met Mexico vernieuwd. Met de overeenkomst worden exporttarieven op Europese landbouwproducten als varkensvlees en kaas afgeschaft. Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt over arbeidsrechten, milieu en klimaat en handelsgeschillen.
In een verklaring rept de Europese Commissie over „nieuwe economische kansen voor beide partijen”, waardoor naast economische samenwerking ook strategische samenwerking op geopolitiek gebied moet worden bevorderd. „Dit omvat het risicoloos maken van toeleveringsketens, het veiligstellen van duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen en het aanpakken van klimaatverandering”, zo schrijft de EC.
Met de overeenkomst kunnen Europese bedrijven concurreren met Mexicaanse bedrijven om overheidscontracten en wordt de toegang tot de Mexicaanse markt in de financiële sector en telecommunicatie vergemakkelijkt. Mexicaanse bedrijven krijgen soepelere toegang tot de Europese markt met producten als sinaasappelsap, tonijn, asperges en honing. Ook kunnen Mexicaanse bouwbedrijven met de vernieuwing makkelijker meedingen op Europese projecten.
„De EU en Mexico zijn al betrouwbare partners. Nu willen we onze samenwerking nog verder verdiepen, wat sterk ten goede komt aan onze bevolking en economieën”, zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in een verklaring. De handel tussen de EU en Mexico zit al jaren in de lift: in 2023 was de goederenhandel tussen de twee 82 miljard euro waard, waarmee Mexico een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse partners van de EU is.
Nog voor Trump president wordt
Het oorspronkelijke akkoord tussen de EU en Mexico dateert uit 2000. In 2018 en 2020 werden al stappen gezet om de overeenkomst te vernieuwen, maar vanwege grondwetshervormingen in Mexico werd een definitief akkoord uitgesteld. Dat het nu alsnog tot een akkoord is gekomen, is geen verrassing: bronnen melden aan Bloomberg dat het met name Mexico veel aan gelegen was alles rond te krijgen vóór de inauguratie van Donald Trump aanstaande maandag.
Na zijn verkiezingszege dreigde Trump richting zowel de EU als Mexico met verhoogde importtarieven. Zo werd gedreigd met importheffingen van 25 procent op producten uit Mexico, iets wat zou ingaan tegen de afspraken gemaakt in USMCA, het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Die overeenkomst wordt naar verwachting in 2026 herzien en het hernieuwde verdrag met de EU zou voor Mexico een manier zijn geweest om de positie aan de onderhandelingstafel te versterken.
Lees ook
Mexico zet zich schrap voor importheffingen onder Trump