Europese leiders zijn akkoord: onderhandelingen met Bosnië over EU-lidmaatschap kunnen beginnen

De Europese lidstaten hebben donderdag unaniem besloten om toetredingsonderhandelingen met Bosnië en Herzegovina te beginnen. Dat meldt de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel op X. „Gefeliciteerd”, schreef Michel, „jullie plaats is in onze Europese familie”. Ook nu de lidstaten akkoord zijn, zal het naar schatting nog ten minste tien jaar duren voordat Bosnië de omvangrijke toetredingsprocedure heeft afgerond en daadwerkelijk kan toetreden tot de EU.

Eerder kondigde de Europese Commissie al aan dat Bosnië klaar is voor toetredingsgesprekken. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei dinsdag dat Bosnië heeft laten zien „dat het kan voldoen aan de lidmaatschapscriteria en aan de ambitie van zijn burgers om deel uit te maken van onze familie”.


Lees ook
Brussel wil EU-toetredingsgesprekken met Bosnië beginnen

Bosnië en Herzegovina diende in 2016 een aanvraag in voor EU-lidmaatschap. Volgens Brussel is het land nu klaar voor toetredingsgesprekken.

Kroatië trad in 2013 toe tot de EU, en is daarmee het jongste lid is het jongste lid van de EU. Uitbreiding van de Unie was jaren een taboe in Brussel, maar sinds de Russische invasie van Oekraïne staat Europa weer welwillend tegenover het toetreden van Centraal- en Zuid-Europese landen. Uitbreiding wordt gezien als een geopolitieke noodzaak, nu de angst voor Russische agressie groeit. Vorig najaar besloten de lidstaten dat Oekraïne en Moldavië kunnen beginnen aan toetredingsgesprekken. Verder zijn ook de toetredingsprocedures voor Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië aan de gang.

Uitbreiding controversieel

In een aantal Europese landen, waaronder in Nederland, was het potentieel toelaten van Bosnië lange tijd controversieel. De politieke situatie in het land is fragiel, en spanningen tussen bevolkingsgroepen lopen op. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) zei in januari nog dat het land niet klaar was, maar is net als andere Europese leiders inmiddels bijgedraaid.

De Tweede Kamer verwierp woensdag met 78 stemmen een motie van Nieuw Sociaal Contract (NSC) waarin de regering werd opgeroepen de toetredingsgesprekken met een half jaar uit te stellen. Effectief zou dat een veto betekenen in Brussel, hetgeen volgens Rutte „enorme schade” zou kunnen toebrengen aan de Nederlandse positie in de Europese politiek.